Nagykanizsa

2016.01.29. 14:25

Védd meg a tornyot! - Okostelefon-programozásban versenyeztek

Érdekes és innovatív informatikai verseny házigazdája volt pénteken a Pannon Egyetem kanizsai kampusza. A középiskolás csapatok okostelefonra készítettek különféle játékapplikációkat.

Pásztor András

Az immár második alkalommal megrendezésre került PEN-droid országos verseny rendhagyó a maga műfajában, hiszen ezen a megmérettetésen nemcsak a programozási tudás, hanem a fiatalok kreativitása is fontos szempont. A pénteki döntőre összesen tíz csapat kvalifikálta magát az előző kettő online fordulóból, melyek során – mindenféle megkötés nélkül – saját játékot kellett programozni.



– A középiskolai informatikaoktatásnak nem része az androidos okostelefon-programozás, sőt, mióta ezen tantárgy óraszámai csökkentek, csak az informatika alapjait tudják elsajátítani a diákok – mondta dr. Holczinger Tibor, a PEN informatikáért felelős oktatója, aki szerint a verseny mindenképpen javíthatja a fiatalok informatika iránti elkötelezettségét.

A csapatok pénteken egyrészt saját applikációjukat mutatták be, másfelől a helyszínen is kaptak feladatot. Egy olyan telefonos játékalkalmazást kellett kifejleszteniük, amely a játékos reflexeire épít, s a nehézségi szintek is ennek megfelelően változnak.

– Egy űrhajós játékot szeretnénk készíteni, melynek lényege, hogy a játékos által irányított hajó kikerülje vagy éppen elkapja azokat a tárgyakat, melyek gyengítik, illetve erősítik a gépet – fogalmazott Aradi Róbert, az egyetlen nagykanizsai csapat, a cserhátisok kapitánya.

– Tavaly sikerült megnyernünk ezt a versenyt, így tudjuk, hogy mit vár tőlünk a zsűri – árulta el Váradi Péter, az egriek csapatvezetője, aki hozzátette: az általuk előre elkészített telefonos applikáció egy toronyvédő játék, ami akkor ér véget, ha 4 percen át megóvjuk azt az ellenségtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!