Nagykanizsa

2016.06.30. 14:41

Védett lett a szobor

Nagykanizsa – Helyi védelem alá vonják a közelmúltban avatott Bethlen-szobrot és 25 milliós többlettámogatást kap a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. Más mellett, ezekről döntött a testület.

Pásztor András

A nyári szünet előtti utolsó összejövetele volt a város képviselő-testületének.

A testület az április 29-én felavatott Bethlen-szobor kapcsán a helyi védelem alá vonásról döntött, miután a szakemberek úgy ítélték, hogy az alkotás mind művészi, mind pedig anyagi értelemben jelentős értéket képvisel. Ezzel párhuzamosan a Hajgató utca 2. szám alatti házon lévő emléktábla levételéről is döntött.

Az Erzsébet téren álló Bethlen szobor helyi védelem alá került a közgyűlés döntésének értelmében Fotó: Szakony Attila

Mint kiderült: az épületen Kunfi Zsigmondnak van emléktáblája, amit még 1979-ben helyeztetett ki az akkori városi tanács. Az ingatlan jelenlegi tulajdonosa az épület tatarozás miatt kérelmezte a tábla levételét. A közgyűlés végül úgy határozott, hogy az emléktáblát a Thúry György Múzeum raktárában helyezi el.

A kanizsai közgyűlés a főként megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. bevételkiesését is kompenzálta. Mint kiderült: a társaság arra számított az év elején, hogy szerződést tud kötni egy nyíltpiaci vállalkozással bérmunkára, de a szerződés végül nem realizálódott, ami cirka 25 millió forintos bevételkiesést jelent.

A testület a fenti összeget a költségvetésből pótolta, felmérve, hogy mennyire fontos a rehabilitációs munka.

A napirend kapcsán Horváth Jácint (DK) képviselő egy rendőrségi határozatra hivatkozva elmondta: bizonyított tény, hogy a társaság ügyvezetője, Lérántné Mátés Valéria, korábban – egy másik cég közbeiktatásával – a családi tulajdonban lévő Léránt Matrac Kft-vel kötött szerződéseket, ami a képviselő szerint minimum etikátlan.

Dénes Sándor polgármester  leszögezte: a napirend nem az ügyvezető által kötött szerződésekről, hanem a társaság bevételkiesésének pótlásáról szól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!