Nagykanizsa

2015.08.27. 13:01

Zselic csodáit fedezte fel a Rozgonyi-iskola húszfős kerékpáros csapata

Nagykanizsa – Szécsisziget, Őrimagyarósd, Drávafok, Köveskál után ebben az évben a Zselic baranyai részén fekvő Sasrét település környékének nevezetességeit és természeti csodáit fedezte fel a Rozgonyi-iskola húszfős kerékpáros csapata.

Benedek Bálint

A táborban a fiatalok és pedagóguskísérőik számos élménnyel gazdagodtak.

Sorban a hetedik alkalommal kerekedett fel a rozgonyis egység, hogy az ország turista szempontból kevéssé ismert, ám természeti valamint kulturális értékeket rejtő tájegységeket fedezzen fel. Jeszenői Csaba a Rozgonyi-iskola igazgatója kerékpár iránti rajongásával megfertőzött néhány tanulót is. Persze a sportág korábban is népszerű volt az intézményben, a húszfős csapatból szinte mindenki napi rendszerességgel használja a drótszamarát. A csoport néhány tagja, Igazi Dorina, Szmerk Adrienn, Gelencsér Luca és Kovács Dóra örömmel meséltek a tábor izgalmairól, ahol sajnos olykor szakadó esőben tekertek.

Fotók: a szerző

- Túráztunk országúton, kerékpárutakon valamint terepen – mondták a lányok. – Előfordult, hogy a biciklizés közben fogságba ejtett bennünket a sár, a felázott talaj felragadt a kerekekre, így tolni is nehéz volt. Olykor lemaradtunk egymástól, de olyan jó csapategység jött össze, hogy a nehezebb pillanatokban segítettük egymást.

Jeszenői Csaba elárulta: a tábor célja, hogy a fiatalok megismerjék az adott tájegységet, településeket. A gyerekek otthon még egy kis ismeretterjesztő anyaggal is készültek, s azt az adott helyszínen felolvasták társaiknak. A csoportot az igazgatón kívül az előző évekhez hasonlóan Jaskó Veronika és Böröcz Zsolt kollégák kísérték.

Sasrét a Zselicben található, annak a baranyai részén, Almamellék településhez tartozik. A rozgonyisoknak a Kikerics Erdei Iskola volt a főhadiszállásuk. Olyan eldugott, elzárt hely, hogy térerő híján telefonálni sem lehetett. Azonban a tinédzserek találékonynak bizonyultak, hiszen internet elérhetőséget találták, így a világhálón keresztül tartották a kapcsolatot a szüleikkel.

- A terep eléggé nehéznek bizonyult, komoly dombokat kellett leküzdenünk – folytatták a lányok. - Összesen 160 kilométert teljesítettünk, s megismertünk sok települést ezen a ritkán lakott környéken. Jártunk Almamelléken, Bőszénfán, Somogyhárságyon, Kishárságyon, Szigetváron, Kardosfapusztán, Ropolypusztán, Antalszálláson, Antalfalun, Gálosfán, Szulimánban, Szentlászlón valamint Boldogasszonyfán.

- Nagyon szeretjük ezeken a túrákon a kis településeken az emberekkel való ismerkedést, beszélgetéseket – vette át a szót az intézmény vezetője. - Bármilyen furcsa, ezek helyszíne sokszor a falusi kocsma, mint közösségi tér, ugyanis ezeken a helyeken állunk meg egy kis – gyermekeknek való – frissítőért. A túra során többek között megnéztük az újonnan átadott zselici Csillagparkot, ami egy tulajdonképpeni planetárium, egy hatalmas vadrezervátumot és egy jót strandoltunk a Szigetváron. Előfordult, hogy olykor 48 kilométert is tekertünk, persze ha kellett megálltunk, de az edzésben lévő fiatalok jól bírták az iramot.

Dorina, Adrienn, Luca és Dóra számára az egyik legnagyobb élményt a vadrezervátum látogatása jelentette, hiszen a kisvasutas kirándulást követően szinte testközelből láthattak vaddisznókat, őzeket és szamarat is. Jövőre a csipet-csapat a Balaton tervezi meghódítani, amit a gyermekek már most izgatottan várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!