Nagykutas

2016.12.14. 17:47

Kiváló idő ez a metszésre

Nagykutas – Az Alma 2000 néven ismert gyümölcsültetvényben télen sem pihennek. De így van ez minden nagyobb, sok hektáros gyümölcsösben.

Hajdu Péter

Télen, a kemény mínuszok kivételével metszik a fákat.

Sőt, nemcsak télen. Egy közel 300 hektár területű gyümölcsösben, ahol több gyümölcsfaj terem, mint például az Alma 2000 Kft.-ben és a hozzá kapcsolódó cégeknél, az év nagy részében munkát ad a fák metszése.

Képünkön a sövényszerűen, 3-3,5 méter magasra növesztett almafákat egy speciális kocsiról metszik. Az előtérben Bogdán Dániel és Belléncs István Fotó: Katona Tibor

– Három gyümölcsfajunk van, alma, cseresznye és kajszibarack. A cseresznyét és a kajszibarackot virágzásban és közvetlenül a szüret után metsszük, az almát viszont télen. Ebből az következik, hogy az év tizenkét hónapjából tíz hónapon keresztül metszünk – mondja Farkas Ervin ügyvezető.

A nyílegyenes, több száz méter hosszúságú kajszibarack-fa sorokon látszik, hogy a felesleges ágak nagy részétől már megszabadították a fákat. De még mindig járja az egyik metsző brigád, s az emberek hosszú ágvágó ollóikkal dolgoznak.

– A kajsziban ez már csak egy korrigáló metszés. A főmetszést elvégeztük a szüret után, de a lombozat akkor még rajt volt az ágakon, és akkor nem látszott pontosan, hogy még mit kell levágni. Most csupaszok a fák, látszanak az ágak, és lehetőségünk van a korrigálásra. A másik ok pedig az, hogy tavasszal itt nagy volt a fagykár. Ennek következtében egyrészt nem volt nagy gyümölcsterhelés a fákon, viszont hajtásnövekedés nagyon erőteljes volt a fagy után.

A kajszibarack ideális metszési ideje a virágzás eleje vagy a szüret vége. Most már csak ami elmaradt, amit korrigálni kell, azt vágják le a dolgozók, köztük Farkas Vilmos és Kómár István Fotó: Katona Tibor

Tavasszal kijuttattuk a növényeknek a tápanyagot, megjött a fagy, és aztán az év folyamán bőven volt csapadék. Ezért most kétszer annyit kell metszenünk, mint egy átlagos évben. Egyébként, akinek kevés kajszibarack-fája van és megteheti, az tavasszal metssze, a kajszi helyes metszési ideje ugyanis a virágzás kezdete, vagy a szüret utáni egy hónapon belüli időszak. Olyankor a legkisebb a fertőzések veszélye, amit a kajszi esetében figyelembe kell venni – tanácsolta a szakember.

Mintegy az elmondottak demonstrálásaként az egyik metsző kis flakont vett elő a zsebéből, és a metszőolló pengéjére permetezett valamit. Fertőtlenített.

– A kajszibarack nagyon érzékeny a fertőzésekre, szinte fánként fertőtlenítjük az ollókat. Mi denaturált szesszel végezzük a fertőtlenítést, de a hypós víz is megfelelő.

Az almafákat viszont mindig télen metszik, mint most is. Csak a hideg, nagyobb mínuszok idején függesztik fel ezt a munkát, olyankor az embereknek a feldolgozóban adnak feladatot, és természetesen karácsony táján sem csattognak az ollók.

A valaha kizárólag az almatermesztésről ismert Alma 2000 Kft.-nél és a hozzá kapcsolódó cégeknél ma már az almafa a legkevesebb. Egy tervszerű, részben piaci, illetve munkaszervezési okokkal is magyarázható váltás történik a cégnél. Mint Farkas Ervin mutatta, egy nagy területen ujjnyi vastag kis kajszibarack-fák láthatók, nemrég telepítették, azt is a leváltott alma helyére. Így a közel 300 hektáros területű gyümölcsösnek ma már mintegy 40 százaléka kajszibarack, 35 százaléka cseresznye és csupán a 25 százalékán vannak az almafák. Érdeklődésünkre az ügyvezető elmondta, körülbelül ezt az arányt akarják tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!