Nagypáli

2015.06.27. 18:59

Rózsakertet avattak Nagypáliban (frissítve)

Nagypáli – A rózsák kertjét avatták fel szombaton az öko-völgyben. A közel 1,8 hektáros területen már 350 fajta 3650 példányában gyönyörködhetnek az érdeklődők.

Arany Gábor

Az ötlet két évvel ezelőtt fogalmazódott meg, idézte fel a kezdetet az avatáson Rózsás Miklós, a Magyar Régiómenedzsment Kft képviselője. Akkor jutott tudomására, hogy Márk Gergely törökbálinti rózsanemesítő 2012-ben bekövetkezett halálával veszélybe került a magyar fajták összegyűjtésére, nemesítésére általa Budatétényben létrehozott egyedülálló rozárium. Felemrült, hogy a megmentésében az úgynevezett Leader-települések segíthetnének. Nagypáli azonnal az ötlet mellé állt, és meglátták ebben a fejlődés lehetőségét is.

Köcse Tibor polgármester érdeklődésünkre arról beszélt, a rózsafajták megőrzése, a hungaricum bemutatása mellett a kert szolgálhatja a kutatást és turisztikai értékkel is bír. Pályázati támogatásból sikerült 2013-ban 20 millió forintot elnyerni és elkezdeni a munkát. Az elképzelések szerint 650 fajta 6500 példányát mutatják majd itt be. Ezeket fajták szerint, színkombinációk, neveik – szentek, költők, települések – alapján csoportosítva ültetik ki.

A rózsák sokaságát évelők – levendula, zsálya, sásliliom, szarkaláb – színesítik majd. Köcse Tibor polgármester arról is beszélt, hogy országos mozgalmat szeretnének elindítani rozáriumok létrehozására, és határon túli testvértelepüléseiken is rózsaparkot alakítanak. A virágok egyben munkahelyeket is teremtenek. A rózsafalu program második ütemében ugyanis a szántóföldeken rózsatermesztésbe fognának, később pedig a rózsatermékek előállítására üzemet hoznak létre.

Épp ezt, az újdonságok iránti fogékonyságot, a lehetőségek mind jobb kihasználását, az innovációt nevezte Nagypáli legfőbb értékének Vigh László országgyűlési képviselő.

Szépe Ferenc, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője arról beszélt, hogy a dísznövények kutatását újra kell építeni hazánkban, fogalmazott. Húsz év alatt eltűntek ugyanis a kutatók, megszűntek az intézmények, mutatott rá. Az alapoktól kell újra kezdeni mindent, ebben kaphat szerepet majd a nagypáli rózsakert, amihez támogatást is ígért a főosztályvezető.

A kert alapját létrehozó Márk Gergely 1950-től 30 éven át a budapesti Kertészeti Kutató Intézetben rózsafajták fajtaértékelése és nemesítésével foglalkozott, idézte fel Godzsák Zoltánné, a Rózsahölgyek Rendje Egyesület elnöke. Márk Gergely összegyűjtötte a hazai és külföldi rózsafajtákat és 2700 fajtából álló rozáriumot hozott létre Budatétényben. Szabad földön, szélsőséges időjárási viszonyok közt nemesített, olyan körülmények között, ahol áram, se vízvezeték nem volt. A rózsákat öntözés és takarás nélkül szabad földön nevelte. 1959-től évente rózsakiállítást szervezett, nem egyszer 50-60 ezer látogatóval. Nyugdíjba vonulásáig 125 fajtát állított elő, ezek közül 22 kapott állami elismerést. Fajtáival részt vett külföldi kiállításokon és versenyeken, 2000-ben Rómában aranyérmet kapott az Árpád-házi Szent Erzsébet nevű rózsája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!