Nemessándorháza

2016.08.28. 20:14

Szólnak a harangok a toronyban

Nemessándorháza - Tavaly adták át rendeltetésének a magánadakozásból, széles összefogással épült Szent Család kápolnát, amely a kis községben a katolikus híveket szolgálta.

Arany Horváth Zsuzsa

Vasárnap pedig dr. Márfi Gyula érsek és Ilyés Dénes plébános istentisztelet keretében szentelhette fel azt a két harangot, amely ezentúl a toronyban működik. A harang anyagi fedezetét biztosító adományozók fia, Dobrovolszky László lapunknak az ünnepi percek után elmondta, Őrbottyánban Gombos Miklós műhelyében készült a két harang. A kisharang csak 56 kilogrammot nyom, a nagyobbik tekintélyesebb a maga 160 kilójával. Oldalán az egyházi szokásjognak és a történelmi hagyományoknak megfelelő felirat jelzi az adományozók kilétét. A harang a súlya ellenére stabil, biztonsági mechanikával készült.

A kápolna tornyában mostantól két, Őrbottyánban öntött harang működik. A képen Dobrovolszky László, az adományozó fia Fotó: Katona Tibor

A nemessándorháziak nevében Antal Sándorné polgármester köszönte meg azt, hogy a kis falu is rendelkezik most már istentiszteletekre alkalmas szakrális térrel, a veszprémi érseknek pedig azt, hogy megtisztelte jelenlétével a hívő közösséget és szentmisét mutatott be Ilyés Dénessel. A József Attila utcai kereszteződésben álló kápolna és a terület a tervek szerint végrendeleti úton kerül majd az egyház birtokába.

A Dobrovolszky-család egyébként még 2001-ben szeretett bele a községbe és költözött Budapestről a zalai dombok közé. A vendégszeretetet pedig a kápolna szorgalmazásával hálálták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!