Nova

2017.01.22. 18:50

Hiedelmek és hagyományok Vince napján

Nova, Csörnyeföld - Termésjósló ünnep Vince napja - mondta dr. Kántor Mónika borász tegnap délelőtt a Nova melletti Alsóhegyen, ahol mintegy félszáz gazda és szőlőtermelő nézte meg a kiválasztott birtokokat.

Gyuricza Ferenc

Elsőként Kovács József ültetvényén gyűltek össze a jeles napot ünneplők, itt a hideg időjárásra való tekintettel forralt borral kínálta a jelenlévőket a gazda.

- Azért jöttünk fel az Alsóhegyre, hogy tovább bővítsük a rendezvényeink sorát - fogalmazott Lendvai Jenőné, a község polgármestere. - Két éve a Márton-napi hagyományt indítottuk útjára, ezúttal pedig a Vince-nappal szeretnénk ugyanezt tenni.

Dr. Kertész Mónika magyarázza Kovács József gazdának (középen) és a többi érdeklődőnek a szőlőmetszés módszertanát Fotó: Gyuricza Ferenc

A pincejárás résztvevőinek dr. Kántor Mónika borász tartott szakmai bemutatót. Mint mondotta, a Vince-napról azt tartja a népi hagyomány, hogy amennyiben napfényes ilyenkor az idő, akkor jó termésre lehet számítani. Ezért is kapcsolódnak január 22-éhez szőlővel kapcsolatos szokások, hiedelmek, például ezen a napon vörösborral öntözik a tőkét, illetve kolbászt és szalonnát, esetleg hurkát tesznek ki a vesszők közé.

Ez a nap akár fordulópontnak is tekinthető a szőlő fejlődése szempontjából, mert ilyenkor fordul át mélynyugalmi állapotból kényszernyugalmi állapotba a növény, csupán a hőmérséklet tartja vissza a fejlődését. A metszést viszont már el lehet kezdeni, ám a szőlő fajtája, a tőke fejlettsége és tápanyagellátottsága egyaránt befolyásolja annak módját. Dr. Kántor Mónika mindezt gyakorlati bemutatón magyarázta el a résztvevőknek.

A csörnyeföldi hegyháton a Bussay Pincészet várta nyitott pince programmal, s ezen belül borkóstolóval az érdeklődőket, de a helyi gazdák közül többen részt vettek a letenyei Vince-napi programon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!