Olimpia

2016.08.09. 05:06

Rio 2016 - Hosszú Katinka olimpiai bajnok 100 méter háton is

Rio de Janeiro - Hosszú Katinka a 400 méter vegyesen aratott diadala után a 100 méter hát hétfői fináléjában is aranyérmet nyert a riói olimpián.

A Vasas 27 éves világklasszisa 58.45 másodperces országos csúccsal diadalmaskodott az amerikai Kathleen Baker előtt. A régi rekordot (58.78) tavaly augusztusban a kazanyi világbajnokságon érte el. A mostani eredmény minden idők második legjobbja 100 méter háton, ennél csak a brit Gemma Spofforth 2009-ben elért, 58.12 másodperces világcsúcsa volt gyorsabb, de akkor még lehetett az úgynevezett cáparuhában úszni.

Hosszú jól kapta el a rajtot, ennek ellenére féltávnál még csak a hatodik helyen fordult, ezt követően azonban valami félelmetes tempóra kapcsolt, az utolsó 25 méteren faképnél hagyta minden riválisát, ezzel ő lett a riói játékok első duplázója.

A győztes Hosszú Katinka ünnepel a 100 méteres hátúszás döntője után
MTI Fotó: Illyés Tibor

Az ötszörös világbajnok bajai úszó a célba érkezést követően azonnal visszatért a helyére - nem is ment keresztül a vegyes zónán -, mivel a 200 méter vegyes 4.35-kor kezdődő elődöntőjében is érdekelt lesz a szám világbajnokaként és világcsúcstartójaként.

"Tegnap azt mondtam, hogy 100 háton az elsőtől a nyolcadik helyig bármi lehet. Úgy gondolom, ma délután megmutatkozott, hányszor versenyeztem az elmúlt években, mert nagyon magabiztosan álltam oda" - mondta a késő esti program végét követően az M4 Sportnak Hosszú Katinka.

Az immár kétszeres olimpiai bajnok kifejtette: nem aggódott a végeredmény miatt, hanem a kivitelezésre összpontosított, így ki tudta hozni magából a legtöbbet.

"Ez nem egyszerű, ha olimpiai döntőben áll rajtkőre az ember. Hihetetlen, hogy 100 háton is olimpiai bajnok vagyok, de még nem fogtam fel, mert már az eredményhirdetésen is a 200 vegyesre koncentráltam. Álmodtam róla, beszéltünk róla, mekkora szenzáció lenne, ha összejönne, de nehéz felfogni" - tette hozzá a riói játékok eddigi egyetlen kétszeres aranyérmese.

Hosszú - aki ezzel Szász Emese sikere mellett - a magyar küldöttség harmadik aranyérmét szerezte.

Eredmények:
Női 100 m hát, olimpiai bajnok:

HOSSZÚ KATINKA 58.45 mp
2. Kathleen Baker (Egyesült Államok) 58.75
3. Kylie Masse (Kanada) és Fu Jüan-huj (Kína) 58.76

És ezzel  még nem volt vége, két elődöntőben 75 százalékos magyar siker született.

A női 200 m vegyesúszásban egy órával a 100 m hát fináléja után állt rajtkőre  Hosszú Katinka. Megnyerte futamát 2:08.13 perces idővel, ez a második legjobb volt az összesítésben. Jakabos Zsuzsanna ugyanebben a nyolcasban 2:12.05 perccel ötödikként csapott célba, ez nem volt elég a fináléhoz, összesítésben tizedik lett. A 200 m vegyes döntője – Hosszúval – magyar idő szerint szerdán hajnali 4.29-kor rajtol.

Mindkét magyar a legjobb nyolc közé jutott a férfi 200 m pillangó elődöntőjéből. A szám világbajnoka,  a 30 éves Cseh 1:55.18 perces idővel megnyerte a futamát, pedig ez a teljesítménye négy századdal lassabb volt, mint amit az előfutamban úszott. Így is harmadikként került a legjobb nyolc közé.    Nála gyorsabb csak a 19 éves Kenderesi Tamás és a 19 aranyával minden idők legeredményesebb olimpikonja, az amerikai Michael Phelps volt. Ők a másik futamban vívtak nagy harcot, amelyben a pécsi úszó fantasztikus hajrával bizonyult gyorsabbnak 1:53.96 perces idejével 77 századot faragott az előfutamban elért egyéni csúcsán.    A finálét - Cseh és Kenderesi részvételével - magyar idő szerint szerda hajnali 3.28-kor rendezik.

Cseh László a férfi 200 méteres pillangóúszás elődöntőjében a riói nyári olimpián a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 8-án. Az úszó elsőként ért célba és bekerült a döntőbe. MTI Fotó: Kovács Tamás

A cselgáncsozók hétfő esti programjában két magyar volt érdekelt a vigaszágon. A 2012-es londoni játékokon 66 kilóban ezüstérmes, most már 73-ban szereplő  Ungvári Miklós elsőként  az amerikai Nicholas Delpopolóval találkozott,  akit legyőzött eddigi egyetlen mérkőzésükön. A második csata is a háromszoros vb-harmadik és Európa-bajnok magyar kedve szerint alakult, aki végül intésekkel nyert. A 35 éves Ungvári a bronzmeccsen az Európa-bajnok, kétszeres vb-harmadik  belga Dirk van Tichelttel csapott össze. A fogáskereséssel telt első perc után a belga indított egy dobást, de Ungvárinak sikerült visszafognia. Ezután a 35 éves ceglédi cselgáncsozó próbált kezdeményezni, de egy elhibázott akció után a földre került, Van Tichelt pedig villámgyorsan lefogta, s karfeszítésért ippont kapott. Ezzel 3:11 percnél véget ért a találkozó. Ungvári így az ötödik helyen zárt.

Ungvári Miklós a belga Dirk van Tichelt elleni bronzmérkőzés után a férfi cselgáncsozók 73 kilogrammos súlycsoportjában, a riói nyári olimpián a 2-es Karióka Arénában 2016. augusztus 8-án. Ungvári Miklós kikapott, így az ötödik helyen végzett. MTI Fotó: Kovács Tamás

Nem sikerült viszont a pontszerzés a nők  57 kg-os versenyében Karakas Hedvignek. A 2012-es londoni játékokon ötödik dzsúdós vigaszági ellenfele a tajvani Lien Csen-ling volt, akivel eddig háromszor találkozott és kétszer vereséget szenvedett.  Pár perces fogáskeresés után a 26 éves Karakas próbált dobást indítani, sikertelenül. Mindkét cselgáncsozó begyűjtött egy-egy intést, aztán a tajvani percei következtek. Előbb leszorítással kísérletezett, ezt még megúszta a világbajnoki harmadik magyar, aztán állásnál Lien egy jukót érő levitellel szerzett előnyt. Karakas továbbra sem tudott akciót bemutatni, a tajvani jól védte támadásait, így vereség és hetedik hely lett a vége.

Magyar érmesek és pontszerzők a hétfői versenynap után:

ARANY:
Szász Emese, vívás (párbajtőr, egyéni)
Hosszú Katinka, úszás (400 m vegyes)
Hosszú Katinka, úszás (100 m hát)

4. hely:
Kapás Boglárka, úszás (400 m gyors)

5. hely:
Sidi Péter, sportlövészet (légpuska)
Ungvári Miklós, cselgáncs (73 kg)

Az éremtáblázaton az Egyesült Államok áll az élen 5 arannyal, 7 ezüsttel és 7 bronzzal. A második Kínának 5 aranya, 3 ezüstje és 5 bronza, a harmadik Ausztráliának 4 aranya, 3 bronza van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!