Olimpia

2016.08.19. 09:08

Rio 2016 - Kozák Danuta megvédte címét - Napi összefoglaló

A kajakos Kozák Danuta címvédőként győzött női K-1 500 méteren a riói olimpia csütörtöki versenynapján, ezzel Magyarország 500. ötkarikás érmét, egyben 175. aranyát nyerte. A férfi vízilabda-válogatott megverte a brazil csapatot, így az 5. helyért játszhat szombaton.

Kozák fölényes sikerével második aranyát szerezte meg Rio de Janeiróban, mivel kedden Szabó Gabriellával párosban is a leggyorsabb volt. Az UTE 29 éves versenyzője immár négyszeres olimpiai bajnok - Londonban egyesben és négyesben győzött -, ezzel ő minden idők legeredményesebb magyar kajakosa. Egyesbeli sikerével a magyar kajak-kenu sport 24., illetve a riói küldöttség hetedik aranyérmét szerezte.

A címvédő Kozák Danutaaranyérmével a női kajak egyesek 500 méteres versenyének eredményhirdetése után a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a Rodrigo de Freitas Lagúnában 2016. augusztus 18-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

"A londoni olimpia után az volt a cél, hogy megvédjem a címem. Négyéves álmomat sikerült valóra váltani" - nyilatkozott Kozák a döntő után.

Közel állt az éremszerzéshez a Tótka Sándor, Molnár Péter kajakos páros is 200 méteren. A világbajnoki címvédő kettős - amely a válogatót megnyerő, de utóbb doppinggyanú miatt az utazók közül kizárt Horváth Bence és Szomolányi Máté helyett jutott az utolsó pillanatban indulási joghoz - szoros versenyben, három századdal maradt le a dobogóról. Döntős volt a Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin kajakos duó is. A 2013-ban és 2014-ben U23-as világbajnokságot nyert honvédos kettős - amely már a fináléba jutással elérte célját - hetedik lett 1000 méteren. A csütörtöki programban a B döntőben szerepelt 200 méteren a kenus Hajdu Jonatán, s a Dunaferr 20 éves ifjúsági világbajnoka második, összesítésben tizedik lett.

A férfi vízilabdacsapat nagyon magabiztosan, 13-4-re nyert a házigazdák együttese ellen, és szombaton a görög együttessel mérkőzik az ötödik helyért.

Triatlonban a férfi verseny minden idők legjobb magyar eredményével zárult: ifj. Faldum Gábor kiváló teljesítménnyel 20. lett, míg Tóth Tamás a 33. helyen végzett.

Csütörtökön elkezdték riói szereplésüket a női öttusázók, s a hagyományos körvívást vagy más néven rangsoroló vívást követően a világbajnok Kovács Sarolta a 15., Földházi Zsófia pedig a 33. helyen áll. A verseny pénteken folytatódik, és fejeződik be.
A női birkózók küzdelmeiben a 63 kg-os kategóriában szereplő Sastin Marianna a selejtezőben kikapott Inna Trazsukovától, s mivel az orosz versenyző nem jutott be a döntőbe, Sastin a vigaszágon sem folytathatta, s 17. lett. Valamivel szerencsésebben járt a 75 kg-osok között Németh Zsanett, aki bár honfitársához hasonlóan elbukta a selejtezőben a meccsét az olimpiai ezüst- és bronzérmes Guzel Manyurovával szemben, legyőzője beverekedte magát a fináléba, így Németh a vigaszágra került, ahol kikapott, és összesítésben tizedikként zárt.

Női magasugrásban a selejtezőben volt érdekelt Szabó Barbara, aki a selejtezőszinttől messze elmaradva - négyes holtversenyben - 32. lett.

A riói magyar küldöttség eddig hét első, három második és négy harmadik helyet harcolt ki.

A jamaicai Usain Bolt esélyeshez méltóan megnyerte a férfi 200 méteres síkfutást a riói olimpián, és megszerezte pályafutása nyolcadik ötkarikás aranyérmét. Ezzel feljött az örökranglista tizedik helyére, és megelőzte - többek között - a magyar vívólegendát, Gerevich Aladárt is.

Bolt 2008-ban Pekingben, 2012-ben Londonban megnyerte a 100 és a 200 métert, valamint tagja volt a 4x100-as váltónak. Most Rióban is triplázásra készül, eddig a két egyéni sprintszám elsőségét szerezte meg.

Beválasztották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportolói bizottságába Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszót. A londoni játékokon 200 méteres mellúszásban aranyérmes sportoló mellett Britta Heidemann német vívó, Szeug Min Rju dél-koreai asztaliteniszező, valamint Jelena Iszinbajeva orosz rúdugró került még be a testületbe.

A brazil rendőrség arra kérte az ügyészséget, hogy hamis tanúzás miatt emeljen vádat Ryan Lochte és Jimmy Feigen amerikai úszók ellen, akik azt állították, hogy fegyverrel rabolták ki őket a riói olimpián. A feljelentésben nem kérnek börtönbüntetést egyikőjükre sem.

Rendőrségi beszámolók szerint a bizonyítékok alapján a hatszoros olimpiai bajnok Lochte és társa nem mondott igazat. Lochte már hétfőn hazautazott az Egyesült Államokba, míg Feigen szerdán nem tudott elrepülni, a repülőtérről tartották vissza.

A két úszó azt állította, hogy - Gunnar Bentz-cel és Jack Congerrel együtt - vasárnap egy buliból tartottak vissza az Olimpiai Faluba, amikor rablótámadás áldozatai lettek. Lochte fejéhez fegyvert fogtak, értékeiket elvették. Aztán videófelvételek alapján kiderült, hogy megálltak egy benzinkúton, rongáltak - összetörtek egy tükröt és egy szappantartót -, és összetűzésbe kerültek a töltőállomás személyzetével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!