Olvasó

2015.04.01. 12:42

Ritkábban telik meg a panaszos kukája

Zalaegerszeg - Bojtosné Ekésy Anna minden fórumot végigjárt már szemétdíj fizetési panaszával, mégsem tud beletörődni az elutasító válaszokba. Ezért fordult szerkesztőségünkhöz.

Magyar Hajnalka

A Gébárti úton lakó nyugdíjas hölgy egyedül él egy kertes házban, s mint mondja, nagyon kevés háztartási hulladék képződik nála. A kukája havonta egyszer telik meg, ennél gyakrabban ki sem rakja, emiatt nehezen tudja elfogadni, hogy mégis heti szállítás szerint fizet. A negyedéves szemétszállítási díját mintegy 3800 forintban állapították meg, amit kisnyugdíjasként soknak tart. Főként annak fényében, hogy a környéken tud olyan négytagú családról, amelynek csak 1800 forintos szemétszállítási díjat kell fizetnie. Szeretne magyarázatot kapni erre az ellentmondásra.

Horváth Márton, a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője az alábbiakban reagált a problémára:

– Ahhoz, hogy a lehetőségeket teljes egészében lássuk, kicsit távolabbról kell indulnunk – mondja elöljáróban Horváth Márton. – A közszolgáltatás igénybevétele és ellátása is kötelező a hulladéktörvény szerint. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás jogszabályok alapján történik, melybe beletartozik a helyi, egerszegi rendelet is. Ezek alapján a közszolgáltatási díj megfizetése minden gyűjtési alkalom után kötelező. Nem csökkenti az összeget, ha valaki részlegesen veszi igénybe a szolgáltatást, hiszen a közszolgáltatónak ugyanúgy fel kell keresnie a szóban forgó, illetve annak környezetében lévő ingatlanokat. Ebben a tárgykörben az Alkotmánybíróság is hozott már határozatot. Ügyfelünk a helyi rendelet szerinti legalacsonyabb díjat fizeti, amelyre, – mivel az érintett háztartásban élők száma nem haladja meg a két főt –, jogosult. Arra, hogy tud olyan négytagú családról, amely kevesebbet fizet, csak pontosabb adatok birtokában tudunk reagálni. Ügyfelünket felkeressük a probléma tisztázása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!