Olvasó

2015.08.07. 06:28

A közösségi filmélmény örök - Hatodik éve kertmozi Alsópáhokon

A filmszínházak hazánkban több mint két évtizede tartós válságban vannak, különösen igaz ez az értéket közvetíteni kívánó artmozikra, szemben a többtermes, multiplex, közismertebb nevükön pláza mozikkal.

Civil Tudósítónktól

Válság idején pedig különösen üdvös, ha a trendekkel szembe menő értékőrzéssel találkozunk – esetünkben a közösségi filmnézés szép és évszázados hagyományának feltámasztásával.

Fotó: a szerző

A Balaton partján nyaranta ismét egyre gyakrabban találkozunk kertmozis vetítésekre invitáló plakátokkal, felhívásokkal. Alsópáhokon, ebben a Hévízhez közeli, takaros, urbanizálódott faluban 2010-ben indítottuk útjára a mi kis kertmozinkat, akkor még azt az elsődleges célt kitűzve, hogy a már kultikus státuszt elért, klasszikus – és nyilvános vetítéshez jogilag hozzáférhető – magyar filmeket (Csinibaba, Csapd le, csacsi, Indul a bakterház) vigyük a közönség elé, bizonyítván, hogy a hazai filmgyártás jó néhány remek közönségfilmet adott már a világnak. Később a frissebb, értékes, ízlésesen szórakoztató darabok is helyet kaptak a műsorban. Az utolsó három évben már európai és néhány amerikai mű is beúszott a kínálatba, a megújuló és lassan magára találó honi film friss reprezentánsai mellett. Helyszínül kezdettől fogva a település sportcentruma kínálkozott, évről-évre új ötletekkel és változó technikai háttérrel, de mindig felkészülve minden időjárási eshetőségre.

A mozik közönségének összetétele mindig is nagyon vegyes volt, a község jó fekvése okán (Hévíz, Keszthely közelsége, Kolping Hotel vendégköre, stb.), és mindez szinte garantálta a közös esti mozizások sikerét. Az idei évben, július utolsó napján a Swing című nagy sikerű zenés vígjáték, majd augusztus 7-én este Pedro Almodóvar legfrissebb remeke, a Szeretők, utazók biztosította a jó hangulatot Alsópáhok kertmozijában.

A hagyomány folytatása várható a következő években is, amíg születnek értékes szórakoztató filmek, és amíg ilyen fokú igény mutatkozik rá a filmszeretők körében.

Szabó Zsolt Szilveszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!