Olvasó

2015.07.31. 13:42

A népvándorlásról

Az utóbbi hetekben a közéletet elöntötte a bevándorlás ügye, amit a helyzetbe hozott politikai erők és nem különben a médiumok fokozottan a közérdeklődés előterébe helyeztek.

Olvasó

Mindenkinek van véleménye és ki érzelmileg, ki racionálisan kisebb részt emocionálisan közelítünk a problémához. De miért történik mindez, miért most és mi a helyes magatartás egy erőtlen közép-európai országban, amelyet inkább előszobának tekintenek a bevándorlók?

A mai friss bevándorlási hullám oka három egymással összefüggő és egymást erősítő tényező. Egyik a tőkés világgazdaság tőkeáramlási folyamatának következményei, a másik a kommunikációs és logisztikai lehetőségek, folyamatok dinamikus átalakulása és a harmadik egy jóléti társadalmat kiérlelő európai kontinens mint az ígéret földje.

A világgazdaságban lezajlott legutóbbi 2008-as gazdasági válság a felszínen pénzügyi látens módod ingatlan hitelezési válság volt. Valójában a Rubini ( neves amerikai közgazdász) elmélete máig igazolódik abban, hogy a termelés korábban elképzelhetetlen fokú gépesítettsége és hatékonysága egyszerre szűkíti a résztvevő vállalkozások számát, szűkíti az élőmunka iránti igényt és következésképpen csökkenti a fogyasztói piacon megjelenő keresletet. A tőkejövedelmek egyre kevesebb kézben összpontosulnak és azok nagy része nem fogyasztásra, hanem új befektetésekre kerül. A korábbi gyarmatok és a történelmi okból is fejletlen gazdaságú országok érzékenyek a tőke gyors átcsoportosítására, látványosan beomlik a foglalkoztatás és az emberek tömegesen elszegényednek. Nyilvánvalóan megoldást keresnek. Európát.

A fejlett kommunikációs technikák az internet, közösségi oldalak, okos telefonok mára elérték a fejletlen, vagy leszakadó országokat. Minden tanult és hozzáférő fiatal teljes képet kap a helyzetének alakulásáról, az életmódbeli különbségekről és ez a korosztály nem akarja az életét a kilátástalanságban leélni. A mai közlekedési viszonyok és a szolgáltatások kiterjedtsége kezére játszik az embercsempészeknek, közvetítőknek és fuvarozóknak, hogy zsíros haszon reményében a kontinensre juttassák a bevándorlókat. A kérdés igen érzékeny: Engedjük-e szabadjára a gazdasági bevándorlást? Szükségünk van-e munkaerőre, népességmegtartó külföldi fiatalokra? A legrosszabb ügyek azok a vitás kérdések, amikben kicsit mindkét félnek igaza van. Ez ilyen. A kormánynak bizony feladata, hogy ha a társadalmi érdek azt kívánja, akkor akadályozza meg a törvénytelen beáramlást. Ugyanakkor feladata, hogy a helyzetet civilizált európai országhoz méltóan kezelje, az ideérkezőkről ha átmenetileg is de gondoskodni kell.

Nálunk a feszültséget nem az okozza, hogy a gazdasági bevándorlást szigorúan (akár a nem túl ízléses kerítés módszerével) kezelik a hatóságok. Van ugyanis az ideérkezőknek egy nem elhanyagolható hányada, amely nem gazdasági bevándorló, hanem menekült. Nálunk a legtöbb családban akadt egy rokon, aki az 56-os események kapcsán ugyanígy menekült az országból. Tehát ismerjük a szindrómát. Most mégis mintha csak a sok jött-ment idegenről hallanánk. Pedig a különbségtétel fontos! Akinek a házát szétlőtték, családtagjait leöldösik, életfeltételeit szétzilálják, annak nem egy kerítés, de egy tenger sem akadály, hogy elmeneküljön. És rajta segíteni emberiességi kérdés. Nemzeti, nem különben európai feladat!

Zalaegerszeg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!