Olvasó

2016.06.18. 08:25

A történelem nyomában jártak

A Bethlen Gábor Nyugdíjas Klub tagsága régi korok nyomába eredt. Első állomásunk Zirc volt. Barokk stílusú bazilikájában a freskók, szobrok, a főoltár, az orgona látványa ámulatba ejtette a társaságot.

Civil Tudósítónktól

Majkon legfőbb érdekességnek a kamalduli szerzetesek cellaházait tartottuk. A szent életű atyák hallgatást fogadva élték mindennapjaikat. Komáromban a turul-szobor fogadott bennünket, majd a Monostori Erődöt kerestük fel, amit korának legfejlettebb technikájával építettek meg. Szakítottunk időt Jókai Mór emlékházának megtekintésére is. Másnap a szlovákiai Dévény 13. században épült váránál kezdtünk. Az erőd valaha Magyarország kapuja szerepét töltötte be. A 19. század óta pusztul, de története, festői helye jóvoltából sokan felkeresik.

A kétnapos kirándulás során a Felvidék váraiban is jártak. Fotó: nyugdíjasklub

Ragyogó napsütéssel fogadott Pozsony. Itt áll a Szent Márton-dóm, a magyar királyok koronázótemploma. A Duna felett 85 méter magasságban áll a pozsonyi vár. Itt-ott élethű szobrok lepik meg a sétálókat, megidézve a város nevezetes alakjait. A nyüzsgő áradatban felfedeztük a magyar napok vásári forgatagát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!