2016.02.12. 17:31
Farsang Nagykutason
Nagykutason Dorottya napján búcsúztattuk a telet.Kora reggel már sokan keményen dolgoztak, hogy a két disznóból készült vacsora időben elkészülhessen. A farsangi mulatság kezdetére ( 18 óra) kicsinek bizonyult a Faluház.
Az idei farsang kezdetén, gondoltunk egy merészet és felkértük azokat a csoportokat, akik egész évben a különböző ünnepségeken szerepelnek, hogy most csoportosan beöltözve, vidám oldalukat mutassák meg nekünk.
Szerencsére többen is jó ötletnek tartották a kezdeményezést és úgy gondolták a farsangi időszak lehetőséget ad a hagyományokra épülő, közösségformálásra.
A szakértő zsűri: Kereki Judit, a DFMVK József Attila Tagkönyvtár Olvasószolgálatának vezetője, Stefán Gábor a Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház koreográfusa, rendezője,( táncpedagógus), Ferenczné Baumgartner Éva Nagykutas polgármestere, Halász Gábor Kiskutas polgármestere "nehéz helyzetben" volt..
Hosszas tanakodás után azért minden csoportnál megtalálták, hogy ki volt a "Legklasszikusabb",a "Legmesésebb",a "Legszínesebb" a "Legszellemesebb"
a "Legötletesebb", a "Leglátványosabb", a "Leghagyományosabb".
Stefán Gáber a szűri elnöke dicsérő szavai és jótanácsai után minden gyermek résztvevő jutalomba részesült, de a gyönyörűséges meglepi tortából a felnőttek is kaptak.Kiderült az is, hogy Nagykutason kik sütötték a "Legfinomabb", a "Legszalagosabb" és a "Legkreatívabb" fánkot.
A néphagyomány azt mondja, "azért kell sütni fánkot, hogy a vihar ne vigye le a háztetőt", akkor ebben az évben a mi kis falunkban ilyen kár nem érhet senkit a kisütött fánkok mennyiségét látva.Remélhetőleg elég hangosak voltunk a télbúcsúztatásnál (Kiszebáb égetés), majd meglátjuk.
A finom disznótoros vacsorával és az egész nap folyamán bennünket kizárólag a jószándék vezérelt, hogy a nagy evésekkel ivásokkal a természetet is hasonló bőségre késztessük.
Diószegi Erzsébet