Olvasó

2015.01.28. 15:22

Jogtalannak tartja a szemétdíjat

Lenti - Nem ért egyet a gondozott szőlőbirtokok után fizetendő kommunális adóval a lentikápolnai városrészben élő Horváth József, aki panaszát olvasót levélben írta meg.

Korosa Titanilla

A panaszos, akinek a máhomfai hegyen van birtoka, kifogásolja, hogy azokra is kiveti az önkormányzat a kommunális adót, akik, mint ő is, nem használja a hegyen lévő hulladékgyűjtő konténereket, viszont azok gyakran megtelnek szeméttel, mert más, környékbeli településekről sokan hordják oda a háztartási hulladékot. A nyugdíjas szóvá tette azt is, szerinte a hegyi utak karbantartásáról nem gondoskodnak az illetékesek megfelelően, illetve több porta is gondozatlan a hegyen.

Az olvasói levéllel kapcsolatosan megkerestük Horváth László polgármestert.

– A magánszemélyek kommunális díjáról önkormányzati rendelet rendelkezik, ez alá tartoznak azok is, akiknek a máhomfai hegyen van a pincéjük – mondta. – Jelenleg hatezer forint a kommunális adó éves mértéke adótárgyanként. A bejelentésre, bevallásra és megfizetésre vonatkozó szabályokat az adózás rendjéről szóló törvény tartalmazza, ennek értelmében kell a hivatalunknak is eljárnia.

Az utak karbantartásáról a városvezető kifejtette, jelentős a városhoz tartozó mezőgazdasági úthálózat hossza, ezek karbantartása számottevő összeget igényel. Sajnos egyre többször előfordul a környéken, hogy a hirtelen nagy mennyiségben lehulló csapadék megrongálja a szilárd burkolattal amúgy sem rendelkező utakat, de ezek rendbetételére odafigyel az önkormányzat. A kommunális adóbevételt ezek felújítására, valamint a vízelvezető árkok rendbetételére és a hulladék elszállítására fordítják.

– 2014-ben a hegyi utak felújítására közel 18 millió forintot fordítottunk. A hulladékszállítás költsége a lenti és máhomfai hegyen 7,8 millió forint, a kommunális adóból pedig 3,9 milliós bevételünk volt. Minden költséget nem fedezhetünk a kommunális adóból, a lakosság hozzájárulása nélkül ennyi forrás sem állna rendelkezésre, így kívánatos lenne az adózási fegyelem – tette hozzá a polgármester, illetve arról is beszélt, ha konkrét bejelentés érkezne arról, hogy nemcsak a hegyen keletkező hulladék kerül a gyűjtőkbe, akkor az elkövetők ellen eljárást indíthatnának.

Az önkormányzati területek gondozásáról a Városüzemeltető Kft. gondoskodik, ha a lakóknak információja van gondozatlan területről, erről a vagyonkezelőnél tehetnek bejelentést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!