Olvasó

2016.06.13. 15:20

Két hét, két ország, két iskola

Egy májusi reggelen indultunk, hogy részt vegyünk életünk egyik legjobb osztálykirándulásán. Nagyon izgatottak voltunk, hogy vajon mi is fog majd várni ránk az elkövetkezendő egy hét során.

Civil Tudósítónktól

Az első éjszakát Nagyváradon töltöttük. Másnap körbevezettek minket a városban. Délután elindultunk Marosvásárhelyre, de útközben még megcsodáltuk a Király-hágó festői szépségét. Este érkeztünk meg a fogadó családokhoz, akik már nagyon vártak minket.

Klasszikus fotózkodási helyszín a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport lábánál Fotó: Zrínyi-gimnázium

Ellátogattunk a legtöbb olyan emlékhelyre, mely fontos a magyarság számára. Voltunk többek közt Nagyszalontán, Nagyváradon, Torockón, a tordai sóbányában, Kolozsváron, a Sóvidéken, Aradon és még sorolhatnánk. Jó volt látni, hogy a kinti magyarság mennyire ragaszkodik az identitásához, kultúrájához és történelméhez. Az Unirea Nemzeti Kollégium diákjai, vendéglátóink végig lesték a kívánságainkat, programokat szerveztek nekünk és szórakoztattak minket. Hazautazásunk napjától két héten keresztül csak arról beszéltünk mi is és ők is, hogy alig várjuk azt a hetet, mikor újra találkozhatunk.

Az aradi vértanúkra emlékeztető obeliszknél

Ez a két hét is gyorsan eltelt. Az ittlétük során ők is rengeteg helyen jártak és a nap végén boldogan mesélték élményeiket Sopronról, Keszthelyről vagy épp Tapolcáról. Az utolsó napon mindenki végigölelgette az újdonsült barátait és megígértették egymással, hogy még találkozni fognak, mert ez itt így nem érhet még véget. Elutaztak, ezzel a pillanattal lezárult a Zrínyi Miklós Gimnázium-Unirea Nemzeti Kollégium 19. alkalommal megszervezett cserekapcsolata. Az osztályunk és az erdélyiek nevében is mondhatjuk, hogy hálásak vagyunk osztályfőnökünknek és tanárainknak az előzetes felkészítő órákért és beszélgetésekért, az erdélyi pedagógusoknak, akik végig nagyon segítőkészek voltak. Köszönjük nekik, hogy részesei lehettünk a felejthetetlen élménynek.

Kovács Petra

Nagy Laura 10.N

Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium

Címkék#olvasói

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!