Olvasó

2016.05.11. 15:40

Mindenki vesse latba a befolyását az autópálya érdekében!

A megyei napilap már sokszor adott helyet azoknak a megnyilatkozásoknak, amelyek a Nyugat-Dunántúl közúti fejlesztésével foglalkoztak.

A kormánynyilatkozatok egyre közelebb ígérik a megoldását. Nem új ötletről van szó, a kereskedelmi kamarában már 23 évvel ezelőtt tartottunk egyeztetéseket az M-9 nyomvonal terveiről. Legutóbb dr. Katona György, a megye prominens gazdasági szakembere józan érvekkel nyilatkozott erről. A gyorsforgalmi útra való redukálás csak rövid távra oldaná meg a térség közlekedési gondjait. Nem véletlen, hogy az összes megyeszékhely közül Zalaegerszegről tart a leghosszabb ideig a főváros megközelítése mind vasúton, mind közúton. Ennek oka földrajzi adottságainkból ered. A Balaton ketté szeli a Dunántúlt és a nyugati övezet annak ellenére, hogy az európai fejlett térségekhez közel van, a Balaton és az Alpok közé szorult, de autópályával ellátatlan. Az a befektető, turista, vagy üzletember, aki Kőszegnél belép és mondjuk Kaposvárra tart, többé látni sem akarja a régiót a közlekedése miatt. De itt nem csak erről van szó. A modern piacgazdaság egyik kritériumáról. Zalaegerszeg és térségének lobbiereje korábban nem volt elegendő ahhoz, hogy az M-9 prioritást kapjon. Most ismét nyitva van ennek a kérdésnek az eldöntése. Hosszabb távú gazdasági fejlődésünkhöz elengedhetetlen az M-9 autópálya megépítése. Mégegyszer nem lenne szerencsés szembenézni ugyanazzal a hibával, mint amit elődeink száz éve elkövettek a vasúti pálya nyomvonala kijelölésével. Zalaegerszeg éppen azért maradt egy fejletlen régió szerény kisvárosa, mert a korábban nagyon fontos vasút nem tölthette be a kor követelményeinek megfelelő logisztikai feladatait. Ezt a feladatot napjainkban az autópálya látja el. Megépítése költséges, de szükséges. Ne alkudjunk meg! Minden szakmai, közigazgatási és politikai vezetőt arra hívok fel, hogy legyen megfontolt, vesse latba befolyását. Itt nem egy játszótér, vagy sportcsarnok a tét. Az itt élők és idetelepülők sorsát, megélhetését, életminőségét a későbbiekben is jelentősen befolyásoló kérdésről születik döntés. Bízom azok bölcsességében, akik mindezért napjainkban tehetnek.

Hartmann Miklós
Zalaegerszeg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!