Olvasó

2015.07.01. 12:57

Muravidéki barangolás

A keszthelyi Bethlen Gábor Nyugdíjas klub tagjai a Muravidéken jártak, ami a Trianoni békediktátum aláírásáig, majd 1941-45 között újra Zala vármegyéhez tartozott.

Kirándulásunk  első állomásán, Dobronakon a Trópusi kert buja, egzotikus növényzetével varázsolt el bennünket. Megcsodáltuk a  gyönyörű virágzó orchideákat és néhányat haza is hoztunk emlékbe.

Ezután a jótékony energetikai sugárzások természeti parkjába érkeztünk a Bakónaki tóhoz.

Ittunk a Szent Vid forrás gyógyító vízéből, sétáltunk a százéves fák lombjai alatt, hallgattuk a madárcsicsergést, a szellő muzsikáját és élveztük a csendet.

Energiával feltöltődve folytattuk utunkat Zsitkócra, és megkoszorúztuk  „A haza bölcse és Zsitkócról származó családja emlékére „ felirattal és Deák Ferenc portréjával díszített emléktáblát.

Lendván felkerestük a magyar vonatkozású emlékeket, a Makovecz Imre tervezte Színház és Hangversenytermet, a Szent Katalin plébániatemplomot, megcsodáltuk barokk oltárát,  a templom melletti kis ligetben Szent István bronzszobrát. A városka fölé emelkedik a török elleni végvári harcok idején jelentős szerepet játszó vár, amely ma változatos kiállításoknak ad otthont : végvárak története, Lendva híres szülötte: Zala György emlékszoba,” Hommage á  Picasso „ Hódolat Picassónak „ című kiállítás.

A nap zárásaként megnéztük  Hadik András édesapjának, Hadik Mihálynak mumifikálódott tetemét, melyet a Szentháromság-kápolnában őriznek.

Lendvahegyen megérkezett az előre jelzett zápor, így csoportunk  jóleső fáradtsággal, de élményekkel feltöltődve elindult hazafelé.

Szirmai János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!