Olvasó

2014.08.06. 13:35

Négylakásos társasház kéményét nézte ki magának három gólya

Zalaegerszeg - Gólyákkal kapcsolatos riadalmát osztotta meg velünk elektronikus levélben Major László, andráshidai olvasónk.

Varga Andor

Mint írta, négylakásos társasházuk kéményét kinézte magának fészkelőhelyül három gólya. A házban élők pedig ezt látva attól tartottak, hogy a kémény járatait, nyílásait (a kazánokon kívül lakások szellőzői is ide vannak bekötve) eltorlaszolja majd a fészek, esetleg az arról lepotyogó gallyak, és ez akár szén-monoxid mérgezést is okozhat. Különös tekintettel arra, hogy a vízmelegítők esetenként nyáron is üzemelnek.

Az észrevételt továbbítottuk Darázsi Zsoltnak, a madártani egyesület zalai titkárának, aki helyszíni szemle nélkül is megnyugtatott: ilyenkor, a nyár végén gólyák már soha nem kezdenek fészket rakni, a madarakat az afrikai út előkészületei kötik le.

– Láttam az andráshidai gólyákat, három fiatal, valószínűleg idén kikelt fiókáról van szó, melyek legfeljebb pihenni szállhattak le arra a kéményre – tájékoztatott bennünket a titkár, miután járt a helyszínen. – Ma már egyébként alig jellemző, hogy gólyák kéményen raknának fészket, a madarak tökéletesen átszoktak a villanyoszlopokra. Ennek egyik fontos oka, hogy a modern kémények nem is alkalmasak fészek hordozására. Ugyanakkor elméletileg elképzelhető, hogy ilyen fészket építsenek, s ezzel együtt az is, hogy az ilyen gólyaotthon eldugaszolja a kéményt. A gyakorlatban az elmúlt évtizedek alatt egyetlen ilyen esetre emlékszem: Egerváron kellett beavatkoznunk, fészektartó felszerelésével. Ebben az évben hasonló probléma már biztosan nem áll elő, de ha a jövőben bárki ilyet tapasztal, szaktanácsért forduljon hozzánk bizalommal.

Közben áramütés miatt újabb gólya hullott el Ságodban. A Fácános utcában, a madarász-körökben csak „halál-villanyoszlopként" emlegetett póznánál pusztult el egy német gyűrűs madár, míg egy társa túlélte a kalandot. A természetvédők újra kezdeményezik, hogy kerüljön szigetelő papucs az oszlopra. Talán végre meg is történik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!