Olvasó

2016.10.17. 07:15

Őszi kirándulás pompás időben történelmi leckével

Múlt szombaton egy nagyon tartalmas, kellemes napot töltöttünk el együtt mintegy ötvenen az Együtt Sárhidáért Alapítvány által szervezett hagyományos őszi kirándulásán – tájékoztatott bennünket a fő szervező, Gáspár Lászlóné a kuratórium elnökhelyettese.

Olvasó

Első állomásunk a somogyi búcsújáróhely Andocs volt, ahol éppen aznap is, ahol a híres kegytemplom mellett megtekinthettünk egy egyedülálló, több mint 300 öltözékből álló kiállítást Szűz Mária ruháiból. A templom különlegessége ugyanis, hogy 2-3 hetente más ruhába öltöztetik az oltár fő helyét elfoglaló Mária szobrot.

A csoport a bajai városháza előtt

Ezt követően utunk Szekszárd városán keresztül a Gemenci erdőbe induló erdei vasút egyik végállomására, Keselyűsre vezetett, ahonnan a Duna árterében lévő erdőn keresztül vezető közel kétórás erdei vonatozás után érkeztünk meg Pörbölyre, majd kis buszozás után rövid sétát tettünk a Duna túlpartján lévő Baján. Itt megcsodáltuk a gyönyörűen felújított épületeket, a Duna-szigetet.

Már igyekeznünk kellett, hiszen vártak bennünket a Mohácsi Történelmi Emlékparkban. Lenyűgöző, minden részletre kiterjedő, izgalmas idegenvezetésben volt részünk, mondhatni szinte szájtátva hallgattuk a rendkívül szemléletes, alapos történelmi ismeretekre épülő vezetést. Megállapíthattuk, hogy eddig bizony nagyon felületes ismereteink voltak a mohácsi csatáról illetve a kor politikai csatározásairól. Mindenkinek javasolt ezt az élményt átélni.

Izgalmas történelemórán az utasok

Az alapos történelmi séta után már kis késéssel érkeztünk a jól megérdemelt vacsora helyszínére, majd röviddel éjfél előtt mindenki épségben, remélhetőleg szép élményekkel tele érkezett haza.

 

Mázsa Ferenc

kuratóriumi elnök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!