Olvasó

2016.03.11. 10:06

Túra és történelem - Szív- és érbetegek kirándultak Kehidakustányba

A Zalaegerszegi Szív- és Érbeteg Egyesület tagjaival a közelgő március 15. ünnepi megemlékezésekhez kapcsolódva március 8-án Kehidakustányban a Deák-kúriát, múzeumot látogatta meg.

Olvasó

Zalaegerszegről Zalacsányba helyközi autóbusszal 34 fő részvételével utaztunk. Innen a csoport gyalogtúrával és nordic walking botok segítségével közel 4 km-es utat tett meg az országúton, részben a  zalai neves golfpálya mellett, melynek gyepszőnyegét most készítik elő a szezonra.

Kehidakustányban felkerestük a Deák-kúriát csodálatos parkjával, pompázik a hóvirág.

1740-es években épült kúriában élt  1808-1854-ig Deák Ferenc, az első felelős magyar kormány igazságügyi minisztere. A magyar nemzet emlékezetében a "haza bölcseként" híressé vált Deák Ferenc évtizedeken keresztül otthonaként tekintett a kúriára, ahol többször fogadta a korszak szellemi életének kiemelkedő alakjait. Múzeumi sétánkon több felirat is szívhez szóló, és nem utolsósorban ma is aktuális az üzenet számunkra:

"Ilyen emberre szüksége van a világnak, hogy nem csak az országért, hanem azért is, hogy rossz óráinkban meg ne tagadjuk azon állítást, hogy az ember Isten képére alkottatott."  (Vörösmarty Mihály) Továbbá: "A ránk zúdult vihar eltemette minden örömünket... csak egy kincsünket mentettük meg: NEMZETISÉGÜNKET" 1857 (Deák Ferenc)

Múzeumi látogatásunk után a  kertben látható, Zala György által alkotott Deák Ferencet ábrázoló szobornál csoportképet készítettünk, majd '48-as dalokból énekeltünk.

A gazdasághoz tartozó épületeket néztük meg sétánk során, ahol az '50-es évek elejétől komoly gazdaképző iskola működött. Innen utunk a katolikus templomkertbe vezetett.

"OH KEHIDA! lehetett-e feledni nevedet!? Újra és felejthetetlenül lettél történelmi hellyé. Éljen neved mint a kegyelet tárgya, s legyen kedves emlékében a nemzetnek..., mint kedves volt annak nemes nagyságának, kire minden időben büszkén tekinthet a magyar!" (Széll Kálmánné Vörösmarty Ilona)

Mivel tagjaink idősebb korosztályhoz tartoznak, így  egy részük vissza Zalacsányba autóbusszal érkezett. Az edzettebb társaink ismét a gyaloglást választották.

Zalacsány szintén bővelkedik történelmi látnivalóval és  a mai ember számára kellemes kikapcsolódásra lehetőséget biztosító villaparkkal és hozzá tartozó  programokkal, nyugodt, békés környezetben. Megtekintettük a Batthyány-kúriát a hozzá kapcsolódó épületekkel, amely a XXI. század emberének  pihenésére szolgál, nyugodt, csendes, békés környezetben.

A park fái csodálatosak, alattuk  a hóvirág szőnyeget alkotva várja a látogatókat.

Végül pihenésül egy vendéglőbe tértünk, ahol kicsit megpihenve kávét, kapucsínót fogyasztottunk, kissé felfrissülve testileg, lelkileg is feltöltődve, élményekben gazdagon utazzunk haza autóbusszal.

Halász Vincéné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!