Olvasó

2016.04.10. 07:28

Versek az aszfalton, a buszmegállóban és a boltban - Nagy a készülődés a költészet napjára Nagykutason

Nem egy "megszokott" Költészet Napja lesz az idén Nagykutason!

Olvasó

Ha az időjárás kedvez, akkor már a hétfői idősek napi ünnepségünkre érkezőket a Faluház előtti téren aszfaltra írt verssel köszöntjük.

Hétfőn 7.20-kor indul a Diákbusz, ahol a Fő utcai megállónál feladunk 50 darab könyvjelzőt, amiből a busszal közlekedők mindegyike kap egyet (két beavatott diák segítségével). A színes könyvjelzők egyik oldalán információt találnak, hogy miért kapták az ajándékot, a másik oldala az ünnepelt egy versének részletét tartalmazza.

8 óráig minden buszmegállóba (három) kikerül egy-egy vers, de jut a bolthoz, az önkormányzathoz, a Néprajzi Gyűjteményhez, az orvosi rendelőhöz, az óvodához, a templomhoz, az "Almáshoz" és természetesen a könyvtárhoz és az azt körülvevő fenyőfákra. Mivel József Attila 111 éves lenne, ezért Nagykutason ennyi vers lesz a közterületeken kiposztolva. 11 József Attila, Ady Endre, Petőfi Sándor, Arany János, Radnóti Miklós, Nagy László, Weöres Sándor, Bródy János,Lackfi János, Turbuly Lilla, Tóth Imre egy-egy verse, száz pedig Fodor Ákos haikuiból áll össze. A boltban és az önkormányzatnál a nyitva tartás alatt Babits Mihály Második énekének közkedvelt sorait tekercs formában kapják az odalátogatók.

A könyvtár 10 órakor látja "vendégül" a nagykutasi óvodásokat, "Hallgass verseket a kedvenc állataidról" foglalkozás keretében. Mivel az ovisok két csoportba, a "Ficánkába" és a "Sünibe" tartoznak, stílszerűen halacskás és süni képet kapnak emlékül. 17.30-kor a könyvtárban Fodor Ákosról (-tól) tekinthetnek meg írásokat, és legújabb kincsünket is megmutatjuk, a költő saját kezűleg írt egyik versét, amit özvegye a héten juttatott el hozzánk. Mindenki három "haikut" húzhat magának, emlékezve a 2016. év Költészet Napjára. Ha az "égiek" úgy akarják, a könyvtár környékét színes aszfaltra írt versek is díszítik majd.

Diószegi Erzsébet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!