Elemzés

2024.04.26. 15:36

Komoly válságban a baloldal (videó)

Magyar Péter nem a Fideszt, hanem a baloldalt végezte ki: tovább gyengültek, míg a Fidesz 50 százalékon áll még a Magyar Péter-féle kutatás szerint is – írja a közösségi oldalára feltöltött videóelemzéséhez Deák Dániel, a XXI. század Intézet elemzője.

Gyurcsány Ferenc

Forrás: Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor

Múlt hét szombaton hivatalosan is elkezdődött a kampányidőszak. Az európai parlamenti választáson a lista állításához május 3-ig kell a pártoknak összegyűjteniük húszezer érvényes aláírást, a főpolgármester-jelölteknek pedig ötezer érvényes aláírásra, tehát ennyi választópolgár ajánlására van szükség

– emelte ki az elemző, majd hozzátette, kiemelt jelentősége van annak, hogy a Fidesz–KDNP, tehát a kormánypártok gyakorlatilag pár óra alatt összegyűjtötték a szükséges számú aláírást mind a főpolgármester-jelölthöz, mind az európai parlamenti lista állításához, és egyébként be is jegyezték ezt már a választási irodánál.

A Fidesz–KDNP gyorsan, könnyen mozgósított, és pár óra alatt rekordgyorsasággal tudta összeszedni a szükséges számú aláírást. Ezzel szemben a balliberális oldal még mindig nem adta le a szükséges aláírásokat a választási irodának.

A hozzám eljutó kiszivárgó információk szerint például az EP-lista állításához szükséges húszezer aláírást még a többségük nem tudta összegyűjteni, pedig már egy hete zajlik az aláírásgyűjtés, és a jövő hétre ezt össze is kell gyűjteni. A hírek szerint a Momentum van a legnagyobb gondban, mely párt gyakorlatilag teljes mértékben elveszítette a szavazótáborát az elmúlt hetekben. Az aláírásgyűjtés is a kiszivárgó információk szerint a Momentumnak megy a legnehezebben. Szinte most már biztosra mondható, hogy egyetlenegy európai parlamenti mandátumot sem fognak szerezni, tehát se Donáth Anna, se Cseh Katalin nem jut majd be az Európai Parlamentbe

– jelentette ki Deák Dániel, aki szerint a Momentum helyzetét tovább nehezíti, hogy nem vesznek részt abban az együttműködésben, ami a DK, az MSZP és a Párbeszéd között jött létre, így fel kell venniük a versenyt a Gyurcsány Ferenc vezette koalícióval is, miközben minden teljesen védtelenné teszi őket a Magyar Péter jelentette jelenséggel vagy veszéllyel szemben.

A DK is komoly problémákkal küzd, még ők sem jelentették be azt, hogy sikerült összegyűjteni a szükséges aláírásokat. Tehát azt látjuk és azt mutatják ezek a ténybeli információk, hogy az összes balliberális pártnak komoly kihívást okoz Magyar Péter megjelenése. Ezt most már nemcsak a meglátások vagy a különféle elméletek erősítik, hanem bizony-bizony konkrét felmérések is, olyan felmérések is, amiket maga Magyar Péter osztott meg a közösségi oldalán

– emelte ki a XXI. Század Intézet vezető elemzője, aki elmondta, a korábban a Jobbik-közeli, most főként a Momentumnál dolgozó Iránytű Intézet friss közvélemény-kutatása Magyar Péternek 26 százalékos eredményt jósol, míg a Fidesz továbbra is ötvenszázalékos támogatottsággal rendelkezik, tehát ha most vasárnap lenne egy parlamenti választás, ötven százalékot érne el a Fidesz–KDNP. Ezzel szemben a balliberális oldal pártjai meggyengültek, gyakorlatilag a Demokratikus Koalíción kívül senki más nem éri el a parlamenti bejutási küszöböt, csak Magyar Péter pártja.

Tehát a Magyar Péter által hivatkozott Iránytű Intézet és annak elemzője is egyébként világosan elmondta, és ebből világosan látszik, hogy Magyar Péter kizárólag a balliberális oldal szavazótáborát tudta megszólítani, és az ellenzéki oldalt osztotta tovább

– jegyezte meg Deák Dániel, hozzátéve, hogy június 9-ig még van pár hét, azonban az adatokból már most látszódik, hogy a baloldal komoly válságba került Magyar Péter megjelenésével.

Menczer Tamás: soha baloldal!

A Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója közösségi oldalán, egy videóban összegezte a baloldal – élükön Gyurcsány Ferenc – legnagyobb hazugságait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában