Otthon

2010.08.24. 11:12

A gardrób minden formában praktikus, jó szolgálatot tehet

Önálló vagy beépített szekrényként, esetleg a lakás, a ház egy külön erre a célra kialakított helyiségében is jó szolgálatot tesz: a gardrób minden formában hasznos és praktikus.

Péter Gyöngyi

- Az, aki újonnan építkezik, illetve új lakást vásárol, ha van rá lehetősége, gardróbszobát alakíttat ki. Ez a szerencsésebb megoldás, hiszen ebben az esetben tényleg adott egy olyan helyiség, mely szinte mindent elnyel, mindent elhelyezhetünk benne, a téli, illetve nyári ruháktól kezdve a cipőkig. A szoba, a nappali ugyanakkor megmaradhat közösségi térnek - mondta elöljáróban Gaál Róbert, a zalaegerszegi Gamper Üzletház Kft. munkatársa. - Annak számára, akinek ilyesmire, tehát különálló tér ilyen jellegű beépítésére nincs módja, mert például régi házban, lakásban lakik, a gardróbszekrények jelenthetik a kulcsot. Falbeugróba, folyosóra, közlekedőbe, valaha volt beépített szekrény helyére egyaránt beszerelhetőek. Adott helyiségben akár térelválasztó elemként is funkcionálhatnak, esetleg egy külön sarkot is kialakíthatunk erre a célra. Célszerű tolóajtóval lezárni ezeket, melynek előnye, hogy nagyobb tereket tudunk egyben meghagyni, illetve nincsenek útban a nyitott ajtók, mondjuk, egy szűk folyosón. Egy oldalra elhúzzuk őket és előttünk van az egész belső tér.

A gardróbszekrényeknek nem muszáj egyfélének lenniük, nem kell csak akasztósra vagy csak polcosra tervezni ezeket. A kialakításuk tulajdonképpen kizárólag attól függ, mit szeretnénk tárolni bennük. Akárcsak a konyhabútorok esetében, ezeknél is megjelentek már a különféle fém kiegészítők. Nincs szükség például létrára, nem kell székre állni, ha valamit a felső részben pakolt holmik közül szeretnénk előszedni, hiszen a lehúzható akasztóval, az úgynevezett gardróblifttel könnyedén hozzáférünk. Külön nyakkendő-, nadrág- vagy cipőtartót építtethetünk ezek-be, de egyszerű kihúzható fiókok is kerülhetnek az aj-tók mögé. Önálló világítással ugyancsak elláthatóak az egyes szekrényrészek, sorolta a gardrób népszerűségének okait, az előnyöket a szakember. Ma már fékes verzió is létezik, vagyis, amikor elhúzza az ember az ajtót, az nem csapódik neki a szekrény szélének.

Az ajtófrontok külső megjelenése szintén nagy változatosságot mutat. Kérhetjük ezeket tükörrel - ez ideális, praktikus hálószobába, különösen, ha kicsi, hiszen a tükör a teret is tágítja -, de üveggel, műbőrrel, nádbetéttel egyaránt mutatós lehet. A lehetőségeknek csak a fantázia szabhat határt. Az ajtófrontok külső megjelenése szintén nagy változatosságot mutat

ELHAGYHATÓ AKÁR A HÁTSÓ FAL IS

Adott esetben, ha a szoba méretei miatt minden centiméter számít, elhagyható a gardróbszekrény hátsó fala, de akár az alj és a tető is. Ilyen módon is be lehet természetesen polcozni. Amennyiben ráadásképpen lemondanánk az oldalfalról is – persze ezt csak abban az esetben tehetjük meg, ha a szekrényt két fal közé szeretnénk –, akkor ütközőlécet lehet készíttetni. A szakember mindenesetre jobbnak találja, ha különálló szekrényként készül a gardrób.

 

Szép otthon rovatunk további cikkeit ide kattintva elolvashatja!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!