Otthon

2012.11.06. 07:14

Ne hagyjuk, hogy eltömődjön a csatorna falevéllel!

Nagykanizsa - Nincs bosszantóbb, mint amikor a falevelektől eltömődött ereszcsatornából a ház falaira ömlik az esővíz. Ez olyan, mintha nem is lenne vízelvezetés a témának különös aktualitást ad az elmúlt napok csapadékos időjárása.

Benedek Bálint

Miközben dől az égi áldás, a kertművelők többsége bizonyosan szomorúsággal vegyes méreggel sóhajt fel: miért nem akkor voltak ilyen buzgóak az égiek, amikor szükség lett volna a vízre - nyáron bezzeg, kókadozniuk kellett a növényeknek. Ha viszont a gazda előrelátó, legyint egyet: csapadék nem vész el, csak átalakul, ami most nyakló nélkül hull, jó lesz majd jövőre. Ha meg még előrelátóbb, időben kitakarítja az ereszcsatornákat.

- A csatornában felgyűlő nagy mennyiségű falevél akadályozhatja a víz szabad folyását, s nyilvánvaló, hogy egyszer a legmélyebb eresz is feltelik és kiönt - magyarázta Tomasits István, nagykanizsai bádogos mester. - A csatorna aljában lerakodó levelek a madarak ürülékével keveredve vastag humuszréteget képeznek, ami a fémcsatorna állagát is roncsolja. Ha nem akarjuk, hogy ez bekövetkezzen, vagy az eltömődött csatornából kiömlő víz eláztassa házunk falát, nem árt belenézni az ereszbe, s a felesleges anyagot eltávolítani akár mostanában is, mert éppen a lombhullás kellős közepén járunk. Ám ha megkímélnénk magunkat a folyamatos ellenőrzés terhétől, vásárolhatunk a csatornára pattintható hálókat, levélfogó rácsokat, melyek megakadályozzák, hogy a levél a víz útjába kerüljön. Ezenkívül léteznek lombgyűjtő kosarak is, amiket az ejtőcsőbe kell helyezni. Az a véleményem, hogy ez utóbbiak nem sokat érnek, mert ha feltelnek, ugyanúgy elzárják a víz útját. A legjobb megoldások az említett hálós rendszerek, vagy levélfogó rácsok.

A szakember hozzátette: ezenkívül más problémák is kialakulhatnak a csapadékvíz-elvezető rendszerben. Megeshet például, hogy a fagy szétnyomja az illesztéseket, ezeket tavasszal korrigálni kell, mert szintén a falak elázása lehet a következmény. A csatornák közül egyébként többféle is létezik. A legolcsóbb a bádogból készült, de van az UV-sugarakat jól tűrő műanyag, acéllemez és réz is ez utóbbira nem nagyon van igény, ugyanis roppant mód népszerű a vas- és fémhulladékpiacon...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!