A lakás megoldja? Az intelligens otthon az alapok letételénél kezdődik

2017. március 21., 11:00 szerző: Zalai Hírlap
komment
Jó lenne, ha a bejárati ajtó felismerne minket és magától kinyílna, amikor hazaérünk? Vagy úgy lépnénk be a meleg lakásba, hogy közben tudjuk, nem fűtöttük egész nap az üres szobákat? Intelligens megoldások sora segít bennünket abban, hogy tudatosabban működtessük az otthonunkat.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Az újHÁZ Centrum szakértői szerint igazi megtakarítást csak akkor érhetünk el velük, ha minőségi alapanyagok kiválasztásával kezdjük az otthonteremtést.

Az úgynevezett "okos eszközök" mára a mindennapjaink szerves részét képezik. Egyre inkább hozzászokunk ahhoz, hogy újabb és újabb eszközt irányíthatunk egyszerűen és gyorsan a telefonunk segítségével. Állandóan kézben tarthatjuk működtetésüket, legyen szó parkolásról, tévécsatorna-váltásról vagy időzített mosásról. Nincs több botladozás a sötét előszobában, hiszen ma már megoldható, hogy azzal párhuzamosan, hogy a kulcsot elfordítjuk a zárban, a világítást is felkapcsoljuk a nappaliban. A kerti öntözőrendszerrel sem kell több közelharcot vívnunk, hiszen néhány gombnyomással beprogramozhatjuk.

Az automatizálás számos előnnyel jár, hiszen azontúl, hogy időt spórolunk, az okos eszközökkel visszaszoríthatjuk otthonunk energiafelhasználását, házunk károsanyag-kibocsátásának mérséklésével pedig ökológiai lábnyomunkat is csökkenthetjük. A legintelligensebb szoftver sem képes azonban csodát tenni, ha a fizikai környezet ellene dolgozik - hangsúlyozzák a szakértők. Szerintük éppen ezért a fenntartható és takarékosan üzemeltethető ház építése a megfelelő építőanyagok kiválasztásával kezdődik. Nem csoda, hogy egyre több okos, energiatakarékos termék jelenik meg a kínálatokban.

Az építőanyag kereskedelmi hálózat szakemberei szerint az "okos" falazási rendszerek és hőszigetelő homlokzatok teremtik meg az intelligens otthon alapját. Ezentúl pedig minden további beépített innovatív eszköz segíthet abban, hogy jelentős rezsiköltséget takarítsunk meg. A programozható és távolról is irányítható kazánok segítségével például egész nap hűvös lehet a házban, de beindulhat a fűtés éppen fél órával azelőtt, hogy hazaérünk a munkából. Az ezekhez tartozó innovatív kéményrendszerek is segíthetnek a takarékosságban fűtőanyag-energiájuk optimális felhasználásának biztosításával.

A többrétegű üveggel gyártott, hőszigetelt nyílászárók a hideg, a speciális, hővédő rolók pedig a túlmelegedés ellen védenek. Az pedig már egy újabb piros pont az okos árnyékolók mellett, hogy maguktól ereszkedhetnek le a napszaknak megfelelően, akkor is, ha mi otthon sem vagyunk.

Zalai Hírlap

2017. március 21., 11:00 szerző: Zalai Hírlap

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...