Otthon

2015.03.02. 18:00

A nyitott tér a trendi

Zalaegerszeg - Körültekintően kell választani, ha lakásunk melegburkolásáról van szó. Érdemes átgondolni, hogy mi az ami időtálló, esztétikus és az igényeinknek is megfelelő.

Gálné Pozvai Teréz mestervizsgás lakberendező segítségét kértük, mire érdemes figyelni, ha lakásfelújításba kezdünk vagy csak a padlóburkolat cseréjével szeretnénk megújítani a lakásunkat.

A lakberendezésben egyre kedveltebb burkolóanyag a laminált parketta. Sokféle textúrájú és színű változatát megtalálhatjuk az üzletekben. Kedvező az ára és akár házilag is lerakható, ezért választják sokan.

Gálné Pozvai Teréztől megtudtuk, hogy a dizájn szempontjából nagyon jó dolog a laminált padló, mert egységet képez a lakásban, ha mindenhol ugyanazt a burkolatot használjuk. Egy kisebb lakás esetében fő szempont lehet, hogy ne szabdaljuk szét a tereket, mert az megtöri a egységet.

Gálné Pozvai Teréz lakberendező

- A mai lakástrendek szerint a nyitott terű otthonok lettek kedveltebbek. S mivel egy tér egységességét egyrészt a padló adja, óhatatlan, hogy egyre többen használják a laminált parkettát a konyharészben is. Lakberendezés szempontjából is azt javaslom, hogy egységes padlóburkolatot használjunk. A különböző anyagokkal felszabdalt padló optikailag szűkíti a teret.

Ha a konyhába is a laminált padló mellett döntünk, mindenképp minőségi terméket vásároljunk, még ha egy kicsit többet is kell fizetnünk érte, hosszú távon kifizetődőbb, senki nem szeretné két év múlva újra cseréltetni a padlót.

- Mindenkinek azt tudom javasolni, mielőtt burkolóanyagot választana, hogy gondolják át milyen az életvitelük, milyenek a szokásaik. Mennyire lesz igénybevéve a konyha például, gyakran van-e használva, milyen sűrűn és milyen módszerrel történik a takarítás. Bár a laminált parketta felülete vízálló, az illesztéseket ajánlott szilikonnal lezárni, ezt azonban mindenképp szakemberre kell bízni. Ha teljesen vízálló a felületünk, akkor nyugodtan felmosható, amúgy csak nedves törlést használhatunk.

Laminált padlóval a konyhát is burkolhatjuk. Törekedjünk az egységes padló kialakítására Fotó: Katona Tibor

Színben a lakás többi részéhez, hangulatához kell, hogy passzoljon a padló. Hiába vannak divatok, azt kell eldönteni, hogy a felújítandó vagy új lakásba költözőknek mi az, ami tetszik.

Ha kevesebbet használjuk a konyhát, tökéletesen jó a laminált padló, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy legtöbben akkor is próbálják a felületet védeni és a konyhába is szőnyeget tesznek .

Színben a legjobb választás egy középszín és matt felület. A fényes padlón, ahogy a világoson, minden meglátszik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!