Otthon

2015.09.21. 11:38

A rend kifizetődik

Zalaegerszeg - A csípős idő beköszöntével elrakjuk a melegebb napokra szánt lenge ruháinkat és elővesszük az őszi, téli darabjainkat.

Takács-Horváth Viktória

A gardróbunk átláthatóvá és rendszerezhetővé tétele nemcsak azért fontos, hogy a lakásunk rendben legyen és könnyen megtaláljuk az egyes darabokat, hanem a ruháink minőségének is jót tesz, ha megfelelően tároljuk őket. Arról nem is beszélve, hogy a reggeli kapkodásban milyen jó, ha nem kell átkutatnunk az egész szekrényt egy bizonyos darab után kutatva, hanem akár a sötétben is megtaláljuk, hiszen megvan a helye.

A nyári darabokat mossuk ki, mielőtt eltesszük, kivasalni nem szükséges minden darabot, csak azokat, amelyek gyűrődésre hajlamosak. Mivel a hely, ahol tároljuk majd a nem napi használatban lévő ruháinkat, véges, ezért szükséges a szortírozás. Az aranyszabály, miszerint, amit két éve nem vettél fel, azt már nem is fogod, itt is igaz: szabaduljunk meg ezektől a daraboktól. A jó állapotúakat elajándékozhatjuk barátoknak, ismerősöknek, esetleg felajánlhatjuk valamelyik rászoruló családokkal foglalkozó segélyszervezetnek. A rosszabb, hibásabb daraboktól nem érdemes megszabadulni minden esetben: kézműveskedésre, a kutya lakhelyének kibélelésére, esetleg foltvarrásra kiválóan alkalmas a kinyúlott vagy bolyhos ruhanemű is.

A megmaradt ruháinknak érdemes olyan helyet találni a lakásban, ahol nem lesznek útban: kiváló tárolókat lehet ma már kapni például ágy alá vagy dobozokba is rendezhetjük őket a szekrény tetejére, esetleg pincébe, padlásra vihetjük a dobozokat. Akinek minden egyes négyzetméter számít, vásárolhat olyan eszközt, amivel a felesleges levegőt kiszívva a lehető legkisebb helyen tudja tárolni a ruhákat. A lényeg, hogy por- és nedvességmentes helyen legyenek tárolva és nem árt, ha a molyok ellen is felkészülünk.

Az évszakváltás jó alkalom, hogy gardróbunkat átláthatóvá tegyük. Képünk illusztráció

A nyári ruháinkat (és persze a többit is) érdemes típus szerint elkülöníteni, hiszen lehet, hogy egy-egy darabra télen is szükségünk lehet (például egy alkalmi ruhára), így könnyen megtaláljuk, ha ezeket a dobozokat a többi elé helyezzük. Legyen egy doboz a felsőknek, a nadrágoknak, a szoknyáknak, a nyári ruháknak, a strandra való játékoknak és eszközöknek és a fürdőruháknak is. A nyári kalapok tárolására különösen érdemes odafigyelni, hiszen a szalmából vagy könnyű anyagból készült fejrevalók könnyen gyűrődnek, szakadnak vagy egyszerűen elveszítik a formájukat, ugyanez igaz a nyári lábbelikre is. Ezért a kibélelés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni.

A szerkényen belüli tárolásra ma már rengeteg praktikus megoldás létezik, ezért alaposan gondoljuk át, milyen felületre (akasztó, polc, fiók) van leginkább szükségünk és aszerint alakítsuk ki a tároló helyünket. Érdemes szem, illetve kézmagasságba azokat a darabokat tenni, amiket gyakran használunk vagy sokat válogatunk. Ilyen lehet a hölgyek szekrényében a bizsu nyakláncok, karkötők helye, amit például kiválóan fel tudunk akasztani a kinyitható szekrény ajtajának a belső oldalára egy öntapadós akasztóra. Itt is érdemes szelektálni a könnyebb rendszerezés végett: alkalmi, hétköznapi, sportos ékszereket tudunk különválasztani. A sálakkal ugyanez a helyzet: lógatva a legjobb tárolni őket, hogy elkerüljük a gyűrődést, viszont könnyen elérhető helyen, hiszen lehet, hogy éppen az ajtóból futunk vissza a hideget megérezve, hogy bizony még valami elkelne a nyakunkra. Egy vállfára szépen sorban fel tudjuk őket kötni, szín- vagy típus alapján szortírozva.

Bár a gardróbunk rendszerezése sok időt vehet igénybe, akár több órát is, a munka mindig kifizetődik, hiszen a reggeli rohanásban megspórolt percek összeadódnak majd később.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!