Otthon

2016.12.05. 19:15

Adventi otthon - Ötletek az ünnepi hangulathoz

Zalaegerszeg - Az ünnepi dekorációnak nem kell feltétlenül a túlburjánzó giccsről szólnia, karácsonykor is érvényes az az általános szabály, miszerint a kevesebb néha több.

Arany Horváth Zsuzsa

A következőkben azoknak szeretnénk inspirációt nyújtani, akik csak egy-egy aprósággal terveznek adventi hangulatot varázsolni otthonukba. Gruber-Sümeghy Bori, a megyeszékhely egyik virágüzletének vezetője ad néhány tanácsot.

- Nálunk az adventi időszakban a koszorúk kapják a főszerepet - kezdi a szakember. - Emellett keresik a kopogtatókat a bejárati ajtókra. Az idei évben nagy sláger a virágboltokban a grincsfa, ami örökzöldekből, főleg zanótból készített stilizált karácsonyfa. Nagyon kedvelik a kicsi, asztalra tehető nyújtott, vagy hosszúkás asztali díszeket, melyek egészen karácsonyig kitartanak.

Fém díszdobozok ajándékokra várva

- Milyen színek dominálnak idén?

- Igazi színtrend nincsen, hanem két-három klasszikus színvilág újul meg minden évben. Az egyik, ami örök divat, és nálunk is a legkedveltebb, az a fehér. Idén jeges kékkel, arannyal, vagy pedig nagyon finom púder rózsaszínnel párosítják. Szeretik még a pirosat és az ahhoz kapcsolódó skandináv vonalat, illetve az erdei zöldes-barnás, melegebb hangulatot.

- Mennyire kedvelik a természetes kiegészítőket?

- Az utóbbi években úgy vettem észre, a természetes felé többen hajlanak. Szeretik a fadíszeket, főleg maratott mintával, antikolt hatással. Népszerűek a fadobozok, faládák, fiókok is. A díszek tekintetében pedig szőrmék, vagy a kötött felületekkel borított anyagok a divatosak.

Kovács Ingrid, Gruber-Sümeghy Borbála és Tálasné Tóth Evelin modern adventi lakásdíszekkel
Fotó: Pezzetta Umberto

- Van idén újdonság, ami a korábbi években nem volt jellemző?

- Szerintem kifejezetten nincsen. A szőrmekiegészítés most nagyon trendi, meg a grincsfának van nagy keletje, pedig jó pár éve a porondon van. Mostanra kezdik megismerni az emberek igazán.

- Van olyan anyag, amivel szeretnek dolgozni és érdemes is ajánlani?

- Mi szeretjük a kötött dolgokat és a fát, főleg az antikolt hatásút, bármit, ami kicsit régies és nosztalgikus.

Ajtókopogtató festett fából

- Mit lehet otthon könnyen elkészíteni?

- Szinte bármit. Ha valaki gazdag, látványos, aprólékos díszt szeretne készíteni, ahhoz persze már sok mindent kell vásárolni, az egyszerűbbeknek azonban szinte bárhol, bármilyen kiegészítőt megtalálunk.

Hívogató ajtódísz: az itt élők várják az ünnepet

- Milyen virág népszerű az őszi-téli időszakban?

- A karácsony speciális növénye a magyal ág, amit egyre többen ismernek már. Ez egy piros bogyós fás ág, ami egészen karácsonyig kitart. Gyönyörű dekoráció az is, ha ebből egyetlen szálat teszünk a vázába. A hagymás növények is szezonálisnak mondhatók: a tulipán, a jácint, az amarillisz és a havas ágak együtt jól mutatnak.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!