Otthon

2016.05.09. 16:10

Ahol összegyűlünk

A nappali központi helye a lakásnak: itt gyűlünk össze egy jó baráti beszélgetésre, közös tévézésre, családi játékokra.

Amrik Hajnalka

Ennek megfelelően sok ember befogadására alkalmasnak kell kialakítani ezt a teret.

Mindenekelőtt tágasnak kell lennie, legalábbis ha többtagú családról van szó. Ha nincs is sok gyerek, egy háromtagú családnak is viszonylag nagy helyre van szüksége - mondjuk egy jókedvű párnacsatához, de megfelelő méretű hely kell, ha le akarnak telepedni egy hosszú társasjátékhoz, vagy ha egyszerűen csak el akarják végezni a szokásos esti jógagyakorlatokat.

Ezekhez az elfoglaltságokhoz sok fényre van szükség, ezért ha tehetjük, a nappalit tervezzük nagy ablakokkal, amelyeket fényáteresztő és sötétítő függönnyel is ellátunk annak érdekében, hogy kedvünkre engedjük be, vagy éppen ellenkezőleg: zárjuk ki a napfényt és a kíváncsi tekinteteket.

A nappali elengedhetetlen része az ülőgarnitúra. Mindenképpen nagyot jó választani - amin három-négy felnőtt kényelmesen elfér -, főként, ha gyakorta látunk vendégül barátokat, családtagokat. A sarokgarnitúra praktikus, mert jól ki lehet használni vele az üres teret.

A kanapékból, ülőgarnitúrákból ismét nagy divat a bőrhuzatú. Színekben még mindig a földszínek kedveltek: a barna különböző árnyalatai, a törtfehér, a halványszürke, a drapp, valamint ezek kombinációi.

A nappali berendezésében a minimál dizájn hódít: egy-egy jól elhelyezett rusztikus polc, megvilágítható bárszekrény, könyvespolc a tévé helyével, és meg is van a nappali bútorzata. Ez ugyan nem praktikus, mert pakolni szinte sehová nem lehet - egy méretes, minden télikabátot, sífelszerelést elnyerő gardrób pedig minden családban létszükséglet -, de vitathatatlanul jól mutat, hűvösen elegáns. Néhány fiókocska azért persze akad ezeken a nappalifalakon is, de ezek inkább csak az évek alatt felgyülemlő nippeknek, családi levelezésnek tudnak viszonylagosan biztos helyet nyújtani.

Jól lehet játszani a földszínekhez passzoló faltapétákkal, amelyekkel kedvünkre tágíthatók vagy szűkíthetők a terek.

A megvilágítással legyünk résen: a mostani dizájnos lámpák fénye csak a hangulatot fokozza, vasalódeszka, matekfüzet, sportújság megvilágítására alkalmatlan. Biztos, ami biztos: legyen tartalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!