Otthon

2016.08.01. 16:40

Amikor az uborka már "unja a banánt"

Regényt tudnék írni a talajuntságról! A legtöbben a gyümölcsfák esetében panaszkodnak rá, de rájöttem, természetesen a saját káromon, hogy a zöldségekre dettó érvényes.

Fincza Zsuzsa

Így aztán, amikor ismerőseim azzal dicsekednek, hogy már nem tudnak mit kezdeni a rengeteg uborkával, én mélyen hallgatok vagy gyorsan másra terelem a szót, hogy el ne áruljam: nálam csak vegetál az egyik legkedvesebb zöldségem. Annyi ugyan terem, amennyit naponta megeszek és arcfrissítő pakolásra is jut belőle, de a kis gnóm teremtmények nem valók dunsztos üvegbe.

Jut eszembe! Lehet, hogy valami ócska magot vetettem? Évek óta ugyanazt a fajtát választom, igaz ezt tavaly vettem, de a szavatossága még két évig érvényes.

Mégiscsak a talajuntság lehet a ludas! Bevallom, hosszú évek óta ugyanazon a helyen laknak az uborkáim - de azt olvastam egy neves szakember tollából, hogy „nem tanácsos borsót, hagymát, vörösherét, több gyökérnövényt, dinnyét, stb. 3-4 éven belül ugyanarra a táblára vetni. Kétségtelen, hogy más növények viszont (pl. uborka, rozs, kukorica) kevésbé mutatják a talajuntság jeleit. Más kérdés, milyen ráfordítások szükségesek a talajtermékenység fokozásához. Gondoltam hát, majd minden éven jól kicserélem a talajt komposzttal és a trágyát sem sajnálom, így nem lehet okuk panaszra a talajuntságra kevésbé érzékeny mini kabakosoknak. Nem is értem, miért kornyadoznak?

Az uborka is kizsigereli a talajt, s a földben áttelelnek a rá fenekedő kórokozók  (Fotó: Fincza Zsuzsa)

Amúgy merő tohonyaságból vetem mindig ugyanoda az uborkát. Két nyalka vasoszlop van ugyanis bebetonozva a kert szélébe - így örököltem - s ezekre a támokra pofon egyszerű felszerelni az uborkahálót. Mivel egymagam biztosan nem tudok majd másik helyen új hálórendszert kiépíteni, jövőre vagy megkockáztatom újra ugyanott, de szélesen és mélyen kicserélem az egész talajt, vagy megelégszem új helyen a földönfutó „gyaloguborka” termesztésével. Amúgy másfél hete, a megüresedett fokhagyma ágyásba vetettem is egy sor uborkát, eddig gyönyörűen iperednek - öntözöm is szorgalmasan -, kíváncsi vagyok, lesz-e még belőlük valami?

A talajuntságot egyébként még a szakemberek sem ismerik teljes mértékben, a kertésztudorok szerint valószínű, hogy több tényező is kiválthatja. Az egyik ugye a talaj elszegényedése, a szerkezetének a leromlása, a talajerő kizsarolása, a talajélet egyensúlyának megbomlása, hiszen minden növény egyoldalúan, más-más tápanyagból használ fel többet. Ezen a bajon még lehetne segíteni - magam is ebben bíztam, de úgy látszik, ennyi kevés. Ugyanilyen fontos, hogy a növényre specializálódott kórokozók, élősködők bekerülnek a talajba, s már kikeléskor letámadják a növénynövendéket. A legújabb kutatások szerint az egymás után ültetett azonos, vagy rokon növények terméscsökkenésének igazi oka az önallelopátia, amely a gyökérzeten megtelepedő mikroorganizmusok által termelt méreganyagoknak, vagy a gyökérsavak önmérgező hatásának tudható be. Igaz, ez többnyire a gyümölcsfákra jellemző - tartsuk is észben az őszi csemeteültetésig! - de a zöldségek esetében is előfordulhat. Bár a biokertekre nem jellemző, megemlítem, hogy a növényvédelmi kezelések, a permetezések során vegyszerek, káros anyagok és bomlástermékek halmozódhatnak fel a talajban, amik szintén gyökérméregként hatnak.

Summa summarum, nem véletlenül találták fel bölcs elődeink a vetésforgót: a helyesen trágyázott talajba első esztendőben a nagy tápanyagigényű növények kerülnek: a káposztafélék, az uborka, a krumpli, a zeller, a paradicsom, a cukkíni és a tök, a második évben a hagymák, a répafélék, a cékla, a saláta, a retek, a karalábé, a paprika, a dinnye veszi át a helyüket (egy kis komposzt utánpótlással), majd jöhetnek a kis tápanyagigényű növények: a babok, borsók, gyógynövények. Utóbbiakat módjával trágyázzuk, hiszen eredetileg a napos, sziklás tengerpartokon honosak. Amúgy biztos, ami biztos, nyugodtan kialakíthatunk 4 éves vetésfogót is - így 4 évig biztosan nem kerül ugyanarra a helyre ugyanaz a zöldségféle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!