Otthon

2014.10.01. 20:25

Az erdőből a szobába - Csempésszünk a természetből dekorációkat a lakásunkba

A szabadban egyre kevesebb időt tudunk tölteni a hűvös idő beköszöntével, de ha nyitott szemmel járunk az őszt be tudjuk csempészni lakásunkba.

Kaszás-Szaknyéri Szilvia

A rövid séták alkalmával össze tudunk gyűjteni színesebbnél-színesebb faleveleket, terményeket, melyeket egy kis kreativitással lakásdekorációvá varázsolhatunk.

A már meleg szobában egy forró teával és a gyerekek bevonásával megszépíthetjük lakásunkat. A megszokott dolgainkat közelebb hozhatjuk a természethez.

Színes falevelek a vázába

Az ajtóra rakhatunk csokorba kötött falevelet egy nagy masnival átkötve, ami azt a hatást kelti, mintha drágán vásároltuk volna.

Őszi ajtódísz

Képkeretünket feldobhatjuk pár lepréselt falevéllel, amit egy vékony szalagra felfűzünk vagy felragasztunk. A szobánkat máris más színben látjuk. Ha ezt továbbfejlesztjük és több színes zsinór áll rendelkezésre, az ablakunkat is ékesíthetjük falevelekkel, közéjük tehetünk színes gyöngyöket.

Régi képkeret új felfogásban

Ha valaki nem szeret pepecselni akkor legegyszerűbb olyan ágakat begyűjtenünk, amiken még vannak színes levelek, ezzel is fel tudjuk dobni lakásunk bármelyik részét.

Ablakdísz falevelekből

 

Hangulatfokozás tél előtt

Feldobhatjuk az egyszerű mécsest falevelekkel, így még melegebbé tudjuk varázsolni az otthon hangulatát. Egy nagyobb üvegvázára, falevelekre, spárgára és gyertyára van szükségünk. A faleveleket előre összeragaszthatjuk, vagy közvetlenül az üvegre is tehetjük, úgy, hogy fedjék egymást. Majd a spárgával körbetekerjük és kész is az őszi mécsesünk.

 

Őszi dunsztosüveg dekoráció

Mutatós konyhai díszt tudunk készíteni a következőképpen: ha a befőzés után megmaradt pár dunsztosüvegünk, tömjük meg szorosan mohával, pár marék lehullott makkal vagy olyan terméssel ami kedvünkre való. A végén szúrjunk bele egy-két csipkebogyó ágat, kössük át a szimpla üveget egy vastag szalaggal. Vendégeinket biztosan el fogjuk kápráztatni az egyszerű dunsztosüvegbe rejtett konyhai remekünkkel.

 

Figurákat is készíthetünk

A gyerekek is élvezni fogják, ha bevonjuk őket a munkába. Miután megérkeztünk az erdei sétából, tegyük a leveleket újságpapír közé, (hogy ne menjenek tönkre a könyv lapjai) majd a legvastagabb könyvünkbe helyezzük bele és tegyünk még rá nehezéket. Pár nap múlva, ha elővesszük a már lepréselt leveleket, készíthetünk belőlük különböző figurákat, állatokat. A gyerkőcök biztosan élvezni fogják az együtt töltött időt. A rossz idő beköszöntével nem lehet a délutánokat a játszótéren vagy a szabadban tölteni, ezért egyre kreatívabbnak kell lennie a szülőknek, hogy a szobában töltött időt minél ügyesebben kihasználják. Az elkészült műveket elvihetik az iskolába, óvodába, hogy esetleg a többi gyerek is kedvet kapjon az őszi levélgyűjtéshez.

 

Virágot a dísztökbe

Elsőre bonyolultnak tűnhet a tökből készített virágkompozíció, de ne ijedjünk meg tőle. A kis kövirózsákat a cseréppel együtt is beletehetjük a kifaragott tök belsejébe.A dísztök tetejét le kell vágni, úgy hogy abba beleférjenek a virágok, ne lötyögjön benne. A kövirózsa mellett használhatunk száraz terményeket is, ezeket beleszúrhatjuk egy hungarocelldarabba, a lényeg, hogy a tök szélét jól eltakarja.

 

Koszorú terményekből

Az erdőben mindent megtalálunk, ami ehhez a gyönyörű ajtódíszhez kell. Például makkot, tobozt, csipkebogyót. Amire szükségünk van: egy koszorúalap, termés és gombostű, esetleg ragasztópisztoly. Első lépésben átfesthetjük a hungarocell koszorúalapot (19 cm átmérőjű), hogy a bogyók közti kis réseken ne legyen feltűnő a fehér szín. Ezután egyenként felszúrjuk gombostűre a csipkebogyókat és rátűzzük az alapra. Néhol egy-egy makk is kerülhet bele. A folyamat időigényes (kb. 3 óra) de a látvány mindenért kárpótol.

 

Pazar kompozíció a kertbe

A nagy dísztököket jól elhelyezve pazar kerti dekorációt tudunk létrehozni. A kompozíció lényege a harmónia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!