Otthon

2017.05.29. 19:26

Biokertész - A földieper táplál, gyógyít, szépít

Biztosra veszem, senkire sem kellene túl sokáig tukmálni egy tál frissen szedett földiepret.

Fincza Zsuzsa

Legfeljebb megmosnák bekebelezés előtt, ami ajánlott is, hiszen alagsori bogyós lévén könnyen porosodik, esőben felverődik rá a föld, s még ha mulcsozzák is a környezetét, mindenféle futrinka-rovarfajzatok trenírozhatnak rajta. Sajnos a csigáknak is ízlik, ezért jobb, ha este nem hagyjuk a bokron a szemeket, mert reggelre a kerti haramiák végigkóstolják a kínálatot.

Persze vannak már szép számmal, akinek nem újdonság az eper, hiszen a kedvelt gyümölcs a mediterrán kapcsolatoknak köszönhetően akár télen is ott pompázhat a szupermarketek polcain. Az eper nagy hibája, hogy nem utóérő, mint az alma, a banán vagy a paradicsom, csak érett állapotban érdemes leszedni. Akkor viszont már körülményes a szállítása.

Kellően hideg hűtőben azonban 2-3 napig eltartható, az „exportérettségben" szüretelt eper 0 Celsius fokon magas relatív pártartalom mellett akár 5-7 napig sem veszíti el étvágygerjesztő külsejét.Mint minden gyümölcsre, az eperre is érvényes, hogy vitamintartalma frissen szedve a legmagasabb, leszakítás után folyamatosan veszít belőle. Különösen a C-vitamin készlete apad, pedig kezdetben azonos szinten áll a citrusfélékkel.

Csak közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg, mert nedvesen könnyen rohad

Egyéb vitaminokban sem szűkölködik, a bogyósokhoz hasonlóan gazdag a flavonoidokban, amelyek antioxidáns, rákmegelőző hatását ma már nem kell túl sokat bizonygatni. Ásványi anyagokban - kalcium, magnézium, vas, cink - is gazdag, a tudósok felfedezték összetevői között a szalicilsavat is, ami a gyulladásgátló és fájdalomcsillapító aszpirinnek is hatóanyaga. Ennek köszönhető, hogy antibakteriális, méregtelenítő és vértisztító hatása mellett védi az ereket a gyulladástól is. A kozmetikumoknak régóta kedvelt összetevője, illatos, bőrtápláló arc- és testápoló krémek alapanyagául szolgál.

Frissítő, vitamindús arcpakolással odahaza mi magunk is feldobhatjuk a bőrünket. Napégette bőrünket is hűsíthetjük eperpakolással.A feleslegből finom szörp és dzsem készíthető, vagy egyszerűen turmixoljuk össze kevés cukorral és kis tálkákban fagyasszuk le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!