Biokertész - A földieper táplál, gyógyít, szépít

2017. május 30., 11:00 szerző: Fincza Zsuzsa
komment
Biztosra veszem, senkire sem kellene túl sokáig tukmálni egy tál frissen szedett földiepret.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Legfeljebb megmosnák bekebelezés előtt, ami ajánlott is, hiszen alagsori bogyós lévén könnyen porosodik, esőben felverődik rá a föld, s még ha mulcsozzák is a környezetét, mindenféle futrinka-rovarfajzatok trenírozhatnak rajta. Sajnos a csigáknak is ízlik, ezért jobb, ha este nem hagyjuk a bokron a szemeket, mert reggelre a kerti haramiák végigkóstolják a kínálatot.

Persze vannak már szép számmal, akinek nem újdonság az eper, hiszen a kedvelt gyümölcs a mediterrán kapcsolatoknak köszönhetően akár télen is ott pompázhat a szupermarketek polcain. Az eper nagy hibája, hogy nem utóérő, mint az alma, a banán vagy a paradicsom, csak érett állapotban érdemes leszedni. Akkor viszont már körülményes a szállítása.

Kellően hideg hűtőben azonban 2-3 napig eltartható, az „exportérettségben" szüretelt eper 0 Celsius fokon magas relatív pártartalom mellett akár 5-7 napig sem veszíti el étvágygerjesztő külsejét.Mint minden gyümölcsre, az eperre is érvényes, hogy vitamintartalma frissen szedve a legmagasabb, leszakítás után folyamatosan veszít belőle. Különösen a C-vitamin készlete apad, pedig kezdetben azonos szinten áll a citrusfélékkel.

Csak közvetlenül fogyasztás előtt mossuk meg, mert nedvesen könnyen rohad

Egyéb vitaminokban sem szűkölködik, a bogyósokhoz hasonlóan gazdag a flavonoidokban, amelyek antioxidáns, rákmegelőző hatását ma már nem kell túl sokat bizonygatni. Ásványi anyagokban - kalcium, magnézium, vas, cink - is gazdag, a tudósok felfedezték összetevői között a szalicilsavat is, ami a gyulladásgátló és fájdalomcsillapító aszpirinnek is hatóanyaga. Ennek köszönhető, hogy antibakteriális, méregtelenítő és vértisztító hatása mellett védi az ereket a gyulladástól is. A kozmetikumoknak régóta kedvelt összetevője, illatos, bőrtápláló arc- és testápoló krémek alapanyagául szolgál.

Frissítő, vitamindús arcpakolással odahaza mi magunk is feldobhatjuk a bőrünket. Napégette bőrünket is hűsíthetjük eperpakolással.A feleslegből finom szörp és dzsem készíthető, vagy egyszerűen turmixoljuk össze kevés cukorral és kis tálkákban fagyasszuk le.

Fincza Zsuzsa

2017. május 30., 11:00 szerző: Fincza Zsuzsa

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...