Otthon

2015.09.28. 16:47

Egzotikus városi oázis - Eukaliptusz, virágzó banánfa, citrom, golgotavirágok sokasága

Nagykanizsa – Eukaliptusz, virágzó banánfa, cukorsüveg fenyő, olajfa, citromfa és golgotavirág. Az egzotikus növényekből nincs hiány a kiskanizsai portán. A 37 éves cukrász, Dávid Attila különös szenvedélye az arra járók figyelmét is felkelti.

Benedek Bálint

Ottjártunkkor egy járókelő éppen a banánfa gondozásáról érdeklődött. A kert tulajdonosát nem lehetett zavarba hozni, hiszen jól tudja, hogy sokak próbálkoznak otthon a banánfa „megszelídítésével” – kevés sikerrel.

– A kritikus időszak mindig a tél, ilyenkor repkednek a mínuszok, a trópusi növény viszont nem ismeri a szélsőséges körülményeket – avatott be bennünket is a részletekbe Dávid Attila. – A kiültetett példányok esetében akkor kell cselekedni, amikor az első fagy megcsípi a leveleket, ez könnyen észrevehető, hisz a friss zöld levelek azonnal megbarnulnak. Ekkor a földtől egy méteres magasságban egyszerű, kézi sövényvágóval el kell távolítani a koronát. A csonkokat szalmával befedjük, és egészen áprilisig pihentetjük. Nem kell aggódnunk a meleg napsugaraktól a banánfa újra szárba szökken, sőt ha ismét forró nyarunk lesz, akkor a csodálatos virágzását is megtekinthetjük.

Dávid Attila valóságos egzotikus oázist varázsolt a kiskanizsai kertbe, díszei gondozásába édesanyja, Dávid Lászlóné is besegít (Fotó: Szakony Attila)

A kertbe lépve egyik ámulatból a másikba estünk. A pázsitot érdekes növények szegélyezik. Dávid Attila a világhálón barangolva, növényekkel foglalkozó fórumokat bújva ismerkedett meg a legérdekesebb fajtákkal, s igyekezett beleásni magát a növénytan rejtelmeibe. Mára olyan ismeretanyaggal gazdagodott, melyek birtokában számos, eddig kizárólag az üvegházakban látott egzotikus növényekkel díszítette a kiskanizsai ház udvarát.

– A szüleim végig támogattak az elképzelésemben, főleg, amikor az első golgotavirág szirmot bontott – folytatta a férfi. – A nemzetségbe mintegy 430 faj tartozik. Ezek közül többet szépségéért, gyógynövényként vagy éppen gyümölcséért, közismert nevén a maracujáért termesztenek. Ezek számtalan változatát, hibridjét is forgalmazzák, nálunk legalább 15 féle található meg a kertben. A virágok valóságos műalkotások, melyek kellemes illatot árasztanak. A meleg, jól szellőző, világos helyet kedveli, de egyes fajtái a félárnyékot is elviselik.

Ugyancsak a kert ékei közé tartoznak a koalák kedvenceként emlegetett eukaliptusz fák vagy épp a pálmák, s a sziklakertben pihenő kövirózsák garmadája. Az apró kerti tóban több mint száz aranyhal fickándozik a tavirózsák levelei alatt. De nem lehet elmenni szó nélkül a verandát virágba borító futómuskátlik mellett sem, amik Attila és édesanyja gondoskodása mellett még most ősszel is a kert díszei.

– Mivel az első megtelt, jövőre a hátsó kertet népesítjük be növényekkel – tette hozzá Attila. – A példánk ragadós, hiszen a környéken sokak ültettek banánfákat és ha bármi kérdésük van, szívesen segítünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!