Otthon

2017.04.24. 13:30

Eljött a kerítésfestések ideje - Mutatjuk, hogy álljon neki!

Zalaegerszeg - Bár az elmúlt napok időjárása a zord telet idézte, bizonyára lesz még idén jó idő. Amint kisüt a nap, már elő is vehetjük a festéket és az ecsetet, hogy a lehető legjobb formába hozzuk kifakult kerítésünket.

Rankasz Brigitta

Akár fa, akár kovácsoltvas, a szép, ízléses kerítés sokat dob a ház megjelenésén. Mielőtt nekiállunk kísérletezni a színekkel, érdemes tisztában lennünk néhány dologgal.

A legfontosabb az első lépés, hogy alaposan megtisztítsuk a felületet a rozsdától, a kosztól és a régi festékmaradványoktól. Drótkefével vagy mechanikai tisztítással lehet a legkönnyebben megszabadulni a makacs szennyeződésektől, majd utólag, zsírtalanítás céljából érdemes mosószeres vízzel alaposan átmosni a felületet. Az acélból és vasból készült kerítést korróziógátló segítségével tudjuk a leghatékonyabban tartóssá tenni, de ma már léteznek olyan "kettő az egyben" termékek, amelyekhez nem szükséges az alapozás. A választék igen széles, minden anyag lefedésére van alternatíva.

Tóth Anna a természetes színeket választja, ha kerítésfestésre kerül a sor
Fotó: Katona Tibor

- Ami jó a fára, az általában a fémre is - kezdte Ekler László, az egyik zalaegerszegi belvárosi festéküzlet dolgozója. - Kifejezetten a fémkerítésekre a kalapácslakkot ajánlom, amely kissé pikkelyes felületet ad, ráadásul alapozás nélkül is használható. A fakerítésekhez vannak lazúr festékek: ezek natúr, vagy a már korábban lefestett felület befedésére is alkalmasak. A lazúr termékek láttatni engedik a fa erezetét, és nagyon divatosnak számítanak, mivel természetes a hatásuk. Kaphatóak még zománcfesték jellegű, de kimondottan kerítésre való festékek is, amelyek eltakarják a fa vonásait. Ha ilyennel dolgozunk, szintén nem kell az alapozással bajlódni - nyilatkozta a szakértő.

A szélsőséges időjárás alaposan próbára teszi a kerítéseket, ám legtöbbször a forróság az, ami tönkreteszi a festést.

- Fontos tudni, hogy nem az eső és a fagy, amitől tartani kell, hanem a napsütés. Az erős UV sugárzás rengeteget árthat, ezért mindenképpen UV fényálló festékeket ajánlom azoknak, akik tartósságra vágynak. Lazúr festékek közül például a vízbázisú a legstrapabíróbb, de azzal is megakadályozhatjuk a gyors fakulást, ha sötétebb színeket alkalmazunk - tanácsolta Ekler László.

Akár a színesebb, akár a természetesebb árnyalatú festékeket választjuk, nagyon fontos, hogy a kerítés összhangban legyen a házzal. Ha új kerítés csináltatása előtt állunk, az anyagok kiválasztásánál szintén érdemes elgondolkodni, melyik az a típus, amelyik a legjobban illik lakhelyünkhöz. Ekler László szerint most a kovácsoltvas kerítés a legdivatosabb.

- A kovácsoltvas kerítést sokan részesítik előnyben. Ennél az anyagnál általában a fekete és a bronzszínt szeretik, hiszen ezek illenek szinte mindenhez. A pikkelyes vagy a kalapácslakkos festés ezen az anyagon mutat a legjobban, ám aki mégis a fakerítést választja, maradni szokott a lazúr festékeknél - árulta el a szakértő.

Nem muszáj azonban a hagyományos megoldásokkal megelégedni, hiszen mostanában egyre felkapottabbak a szivárvány színeiben pompázó kerítések is. A megoldás leginkább a simára csiszolt faléceken mutat jól. Az unalmas kertvárosi utcák hangulatát nagyon feldobja, a színes egyéniségeknek melegen ajánljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!