Otthon

2015.07.22. 19:11

Fertőzések otthonában: távirányító, billentyűzet és az okostelefon! (x)

Nyaranta sokat hallani a strandokon elkapható fertőzésekről, télen pedig időről-időre elérkezik az influenzaszezon, amikor sokan tartanak a hetekig tartó lebetegedésektől.

Van azonban életünknek egy olyan szegmense, ahol évszaktól és immunrendszertől függetlenül veszélyben vagyunk, méghozzá otthonunk falain belül. Bár legtöbbeknek ilyenkor a házi poratka és a penész okozta allergiás megbetegedések jutnak eszükbe, de érdemes tisztában lenni azzal, hogy az olyan ártatlannak tűnő eszközeink, mint az okostelefon, a távirányító és a billentyűzet is komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. A Hdplanet felmérése szerint a legtöbb kórokozót az okostelefonok hordozzák magukon, de nem sokkal marad el mögöttük a minden nap használatos távirányító, vagy az otthonainkban és munkahelyeinket is megtalálható billentyűzetek sem.

Okostelefonjaink a nap minden percében velünk vannak, s mivel nem csak a táskában vagy a zsebben lapulnak, így számos baktérium és vírus hordozóivá is válnak. Elég csak letenni őket az étteremben, a kávézóban, vagy a villamos kapaszkodóitól szennyezett kézzel felvenni azokat, és máris szánk és fülünk közelébe kerülhetnek a betegséget okozó alattomos kórokozók. Ezeket azután otthonainkba is magunkkal visszük, s nem is gondoljuk talán, de este az ágyban, míg elintézünk még néhány dolgot a telefonon, addig is egy csomó baktériummal kerülünk közvetlen kapcsolatba, méghozzá a tisztának hitt ágyneműben. Érdemes rendszeresen áttörölni a készüléket, ehhez ma már speciális, fertőtlenítő hatással rendelkező tisztítószerek is beszerezhetőek.

A másik kritikus eszköz a távirányító, amelyhez a család minden tagja napi többszöri rendszerességgel is hozzáér. Hazaérkezvén nem mindig rohanunk elsőként a fürdőszobába kezet mosni, így a hazaút összes szennyeződése végül a távirányítón landol. Hasonló a helyzet egy-egy tüsszentés, orrfújás, vagy a család kedvencének számító kutyus megsimogatása után is. Legjobb, ha takarítás alkalmával a távirányítót is áttöröljük az arra alkalmas nedves törlőkendővel.

Otthon és a munkahelyen is napi kapcsolatba kerülünk a számítógépekkel, laptopokkal, melyek billentyűzetére akarva-akaratlanul felvisszük a kezünkön levő szennyeződéseket. Bár nem látszik rajta, főleg, ha fekete, de fontos tudni, hogy a billentyűzet is áttakarításra szorul időnként. Legalább tízpercenként arcunkhoz szoktunk érni, minden egyes alkalommal azt kockáztatva, hogy vírusokat és baktériumokat juttatunk szervezetünkbe akár a billentyűzet felületéről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!