Otthon

2017.05.29. 19:20

Gyógynövénygyűjtés: készítsünk lándzsás útifű szirupot

ALSÓNEMESAPÁTI A legutóbbi fűvésznap keretében a Bodza-tanyán kisebb "boszorkánykonyha" is üzemelt. Az érdeklődők felkent szakemberek felügyelete mellett gyógynövényekből készíthettek házi patikaszereket.

Fincza Zsuzsa

Fűben, fában az orvosság" vallja már gyerekkora óta Kovács Katalin, a Harangláb Kulturális és Faluszépítő Egyesület aktív tagja, s ezen érdeklődés hétköznapi hasznosítása érdekében elvégezte Takács Ferenc kertészmérnök-tanár és gyógynövényszakértő oktató gyógynövény-ismereti kurzusát. Felkészültségére alapozva a legutóbbi összejövetelen a lándzsás útifű szirup készítésére tanította meg a Bodza-tanyára érkező érdeklődőket.

- Az útifű nevéhez hűen tényleg úton-útfélen megtalálható, mezőkön, réteken, gyalogutakon taposunk rajtuk, feltűnik a kertben is, ahonnét mint gyomnövénynek tesszük ki a szűrét. Nagyobb megbecsülést érdemel, hiszen a népgyógyászat régtől ismert gyógynövénye - mutatta be a készítmény alapanyagát Kovács Katalin. - Gyulladáscsökkentő, baktériumölő, sebgyógyító hatásának külsőleg és belsőleg is hasznát vehetjük.

Megtudtuk, hogy az újonnan hozott egészséges levelet akkor érdemes szedni, amikor a virágok szára már megjelenik. Meg is száríthatjuk, így télen is a rendelkezésünkre áll. Kipréselt natúr levével öblögetve enyhíthetjük a szájüregi gyulladásokat. Torokgyulladásnál orvosi zsályával, köhögésnél esetén kakukkfűvel keverjük. Erősítik egymás hatását még az édesköménnyel, az ánizzsal, a tüdőfűvel. Külsőleg is használhatjuk, ugyanis csillapítja a vérzést, gyógyítja a fekélyeket, a gennyes sebeket és a különféle bőrkiütéseket.

Kovács Katalin (tányérral a kezében) gyakorlatban vezette be az érdeklődőket a házi patikaszer készítés rejtelmeibe. Pereszteginé Cziráki Katalin, Alsónemesapáti polgármestere már az üvegbezárt kész szirupot mutatja. A fűszer és gyógynövénykerttel rendelkező Harangláb egyesület keretében gyakran készítenek természetes medicinákat Fotó: Fincza Zsuzsa

- Egy maréknyi frissen szedett, alaposan megmosott lándzsás útifüvet 4. 5 deciliter vízzel leforrázunk, megvárjuk amíg kihűl, majd leszűrjük. Ezután a lét elkezdjük forralni, hozzáadunk 300 grammnyi mézet, közben folyamatosan kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik A sötétbarna szirupot végül üvegekbe zárjuk és hűvös helyen tároljuk - mondta és mutatta az érdeklődők gyűrűjében a fűvésznapi gyógynövénykurzus vezetője.

- Régi, bevált módja a szirupkészítésnek, hogy a gyógynövényt cukorral rétegezve dunsztosüvegbe pakoljuk, így meleg helyen pihentetve néhány nap alatt az üveg alján megjelenik a szirup, amit felforralunk és vizet adunk hozzá. Hűtőszekrényben sokáig eláll.
Télen is készíthetünk magunkban kanalas orvosságot: egy evőkanálnyi szárított lándzsás útfüvet 3 deci vízzel leforrázunk, hagyjuk kihűlni, leszűrjük, majd újraforrásig melegítjük, s akkor hozzákeverünk 20 deka mézet. Ihatjuk egyszerűen csak teaként is: egy púpozott teáskanál szárított levelet leforrázunk egy csésze vízzel, fél percig állni hagyjuk, leszűrjük és mézzel ízesítjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!