Otthon

2016.02.01. 17:08

Ha lakás felújítás, akkor műanyag ablak csere, de miért is? (x)

A műanyag ablak népszerűsége töretlen; egyre többen döntenek mellette, nem véletlenül. Számba vettük, milyen előnyökkel jár a műanyag ablak beépítése, illetve milyen megtakarítást eredményezhet a téli hónapokban.

A műanyag ablak legfontosabb tulajdonsága, illetve legnagyobb előnye a kiváló hőszigetelő képesség. Ennek mértéke elsődlegesen az üvegrétegek számától, illetve a keret kamráinak számától függ. Magától értetődő módon a rétegek és a kamrák számával arányosan nő a hőszigetelő képesség. A gyártók, illetve a forgalmazók minden esetben feltüntetik a termékeken, milyen felépítéssel rendelkeznek, de ennél is többet mondhatnak az úgynevezett U-értékek. Ezzel kapcsolatban viszont általános félreértések tapasztalhatók; minden egyes műanyag ablak rendelkezik Ug- és Uw-értékkel is – hívja fel a figyelmünket a muanyagnyilaszaroarak.hu szakembere.

Az Ug-érték az üvegfelület hőátbocsátási tényezőjét mutatja; minél több üvegrétegről van szó, a hőátbocsájtás annál kisebb, vagyis annál jobb hőszigetelő tulajdonságról beszélhetünk. A kiemelkedő hőszigeteléssel rendelkező üvegfelületek rendszerint 1,0-ás értéknél kezdődnek. Minél nagyobb a hőszigetelés mértéke, a hőátbocsájtás annál kisebb. Az Uw-érték a teljes ablakra vonatkozik, ez már magába foglalja az ablakkeretet is. Noha a hőátbocsájtás mértékét elsősorban az üvegfelület határozza meg, az ablakkeret szerepe sem nevezhető jelentéktelennek; minél több kamrából épül fel, annál jobb szigetelést valósít meg.

A műanyag ablakok megtérülését elsősorban a hosszú élettartamuk szavatolja. Tulajdonképpen nem lehet tudni, hány éves élettartamra számíthatunk, hiszen az elsőként gyártott minőségi ablakok még hibátlan állapotban látják el feladatukat. Sőt, az újabb termékek még jobb minőséget képviselő anyagból készülnek, amelyek már tökéletesen ellenállnak a napsugarak sárgító hatásának is, így még az elcsúnyulástól sem kell tartanunk. Az időjárás viszontagságaival szemben tökéletesen ellenállók; sem az extrém hőmérséklet, de a csapadék sem károsítja. Hosszútávon a gumi tömítések keményedhetnek meg, de ezek egyszerűen cserélhetők és jelentős költséget sem jelenthetnek.

A műanyag ablak használatát indokolhatja a kiváló hangszigetelés is. Mondani sem kell, hogy ennek a zajos nagyvárosokban van igazán nagy szerepe. A kiváló műszaki adottságoknak, valamint a gumi tömítéseknek köszönhetően ezek az ablakok nagyszerű szolgálatot tesznek a zajok csillapításában.

A műanyag ablakok könnyen tisztíthatók és nem igényelnek folyamatos gondozást. Ha egy fából készült ablakot elhanyagolunk, néhány év alatt teljesen tönkremehet. A műanyag ablak esetében nem áll fenn ez a veszély, tulajdonképpen semmilyen ápolásra nincs szüksége. A tisztítása is roppant egyszerű, csupán egy nedves rongyra van szükségünk, amivel végigtörölgethetjük a keretet. A gumitömítések állapotának megóvására érdemes némi figyelmet fordítani. A bolti forgalomban kaphatók olyan készítmények, amelyek megóvják a tömítéseket a megkeményedéstől. Erre a célra tökéletesen megfelel a glicerin, ami a legtöbb patikában vény nélkül megvásárolható. Emellett érdemes még figyelmet fordítani a vasalatok állapotára is. Ha nem végezzük el az olajozást, több év használat után problémák jelentkezhetnek. Előzzük meg ezeket évi egyszeri olajozással.

A műanyag ablak használata számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, aminek köszönhetően előnyös választást jelent a legtöbb lakóingatlan esetében. A kiváló hőszigetelési tulajdonságoknak köszönhetően akár 30-50 százalékkal is csökkentheti a fűtéshez használt hőenergia mennyiségét, így komoly megtakarítást idézhet elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!