Otthon

2015.11.30. 17:21

Hogyan gondozzuk az orchideát?

Dobronak – Lakásunk virágékessége lehet az orchidea, mely az évek során elvégzett nemesítési folyamatoknak köszönhetően ma már jóval kevesebb törődést igényel, ám csak akkor bontakozik ki igazán, ha a tartási körülményeire odafigyelünk.

Gyuricza Ferenc

Mindezt a közép-kelet-európai régió egyik legnagyobb orchideakertészetének munkatársai tanácsolják. A muravidéki Dobronakon tíz esztendeje alapították meg az Ocean Orchids vállalatot, a jubileum apropóján az elmúlt hét végén nyílt nap keretében mutatták be eredményeiket, s ismertették az orchideatartás legfontosabb ismérveit.

Fotó: a szerző

A trópusi virágcsodák közül a phalaenopsis – közhasználatú nevén lepkeorchidea – a legismertebb és egyben legelterjedtebb hazánkban. A növény eredeti származási helye Délkelet-Ázsia, és bár alapvetően meleg és párakedvelő, de ez közel sem jelenti azt, hogy tartásához feltétlenül trópusi környezetet kellene biztosítanunk. A nemesített, s kellően kifejlett növény jól alkalmazkodik a magyarországi lakáskörülményekhez, télen 18 és 23, nyáron pedig 18 és 27 fok közötti hőmérsékleten ideális a tartása. Ennél hűvösebb körülmények között sem pusztul el, ám fejlődése lelassulhat, a növekedése leállhat, a bimbói pedig lehullhatnak, ezért célszerű odafigyelni a megfelelő hőmérsékletre.

Az orchideafélék általánosan sem tartoznak a túlzottan fényigényes növények közé, a phalaenopsis pedig még családján belül is kifejezetten alkalmazkodó e téren. Minimális fényigénye a borús időjárási körülményeknek felelhet meg, ám azzal sem ártunk neki, ha közvetlenül az ablakba helyezzük, de ilyenkor inkább a keleti vagy nyugati tájolású ablakot válasszunk, így megóvhatjuk a tűző napfénytől. A növény számára fontos a párás környezet biztosítása, ezt vagy folyamatos permetezéssel, vagy az állandó párologtatással érhetjük el a legegyszerűbben.

Az orchideát csak visszafogottan szabad öntözni, télen heti egy, a nyári időszakban két-három alkalommal, de akkor is ügyelni kell arra, hogy se a gyökere ne álljon vízben, se levelein ne maradjon folyadék, az ugyanis rothadási folyamatot is előidézhet. Öntözéséhez célszerű esővizet, vagy annak hiányában palackozott forrás-, illetve szénsavmentes ásványvizet használni, a tápanyagok utánpótlását pedig a virágboltokban, szaküzletekben kapható speciális virágoldatok használatával oldhatjuk meg.

A phalaenopsis legérzékenyebben a fizikai sérülésekre reagál. A növény szárának és a hajtásainak védelme érdekében mindig legyen mellette a cserépben karó vagy virágpálca. Az átültetésnél nagyon figyeljünk a gyökereire, ugyanis azok sérülése megállíthatja, vagy akár vissza is vetheti a növény fejlődését. A lepkeorchideát két-három évente elegendő áttelepíteni. Ügyeljünk arra, hogy ne válasszunk túlzottan nagy edényt, mert abban csak a gyökere fejlődik a növénynek, s kevesebb virágot hoz. Miután egyes orchideafajok őshazájukban a fák tetején is fejlődnek, így a növény gyakran léggyökereket ereszt. Ezek révén akár a levegőből is képesek maguknak kiválasztani a táplálékot. Fontos, hogy ezeket a léggyökereket ne vágjuk le, s átültetéskor ne is temessük be, ugyanis ezzel ártunk neki. Érdemes továbbá azt is megjegyezni, hogy az orchideák a gyökerükön keresztül is képesek fotoszintézisre, ezért célszerű átlátszó cserépbe ültetni őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!