Otthon

2016.12.19. 18:20

Időtlen időmérőkkel - Öröm megszerezni, javítani, hordani az órákat

Molnija, Doxa, Timex, Ruhla, Glashütte Orient, Swatch, Omega, Poljot, Slava, Luch, Raketa, Vostok.

Arany Gábor

Nem kell hozzá szakembernek lenni, hogy az olvasó kitalálja, óramárkákat rejt a felsorolás. Hat tárlóba rendezve kiállított példányaikkal az egerszegi József Attila könyvtárban találkozhatnak az érdeklődők Hujber Sándor jóvoltából.

Hujber Sándor két tucat karórával a kiállított 376 darabból. Kezében pedig Brauswetter János, a híres szegedi órásmester nevével fémjelzett 100 éves, ma is hibátlanul működő szerkezet látható
Fotó: A szerző

- Mindig gyűjtögető voltam, különösen fiatalkorom ereklyéi vonzanak, amit annak idején nem tudtam megvenni, mert nem futotta rá. Remélem, kinövök belőle, de ez az idő még nem jött el - mosolyodik el. - Felnőttként már elérhetővé váltak ezek a dolgok, aztán amikor túl sok lett belőlük a garázsban, rájöttem nem szabad ezt folytatni, de az órák iránti vonzalmam megmaradt, sőt pár éve erőre kapott. Egyszer csak azt vettem észre, hogy mind több van belőlük - magyarázza Hujber Sándor, akit Egerszeg környéki általános iskolák diákjai fizika-, technika- és informatikatanárként ismerhetnek. Bolhapiacok megszállott látogatójává vált, a karórákat keresi.

- A mechanikus szerkezetűek érdekelnek, főleg a svájciak, de mindent megveszek, ami megtetszik. A pár évtizedestől a százesztendősig rengetegféle található már a kollekciómban. Soknak meg se kottyantak az évek, de némelyik ennyi idő elteltével szinte használhatatlanná porladt - mondja.

Porcelánházba bújtatva

Ez azonban nem veszi el a kedvét, mert különös örömét leli a javításban, hiszen órás szerszámokra is szert tett az évek során, nem egy mesterek hagyatékából került hozzá. Alkatrészt ugyan nem gyárt, de ezenkívül ritkán kerül megoldhatatlan helyzet elé. Ha például tengelyt kell esztergáltatni, ahhoz segítséget kér, de amire szüksége támad, arra előbb-utóbb rábukkan a bolhán vagy csak úgy beesik csereberékkel. Szenvedélyével ugyanis nincs egyedül, de ezt nem éli meg kellemetlen konkurenciaként, inkább egymást segítő közösségként írja le.

- Nincs olyan darab az óráim közül, amit ne szedtem volna szét, ha más nem, a kitakarításuk miatt. Türelmessé tesz ez a szenvedély, tiszta fej kell hozzá, de már gyerekkoromban is bütykölős voltam - meséli. - Minél többet szeretnék velük foglalkozni. Ki akartam tanulni a szakmát, de erre ma már szinte semmi lehetőség, mert nincs gyakorlati hely. A tömegtermelés kihúzta a szőnyeget az órások alól, hiszen a mai szerkezeteket nem lehet, vagy nem érdemes javíttatni. Hamarosan nem lesz olyan mester, aki kicserélne mondjuk egy fogaskereket. Emellett viszont létezik a kézműves órakészítés, ami a legmagasabb, luxus igényeket elégíti ki, de az átlagember számára megfizethetetlen áron - magyarázza.

Díszes zsebórák és egy számjegyeket használó karóra (a képen jobbra lent)

A gyűjteményből most bemutatott több száz darabos kollekció legnagyobb részét az 1960-70-es évek mechanikus karórái teszik ki, mégpedig a világ minden tájáról, ám felbukkannak az ős elektronikus időmérők is. Itt megtekinthető az első LED-es óra és az különlegesség is, amiben tranzisztoros elektronika hangvillát rezegtet 300 Herzen és az lépteti a fogaskereket. Ezt váltotta le aztán a kvarckristály. Ezen ponton mutatja karján a legújabb szerzeményét, a klasszikus szerkezetű szovjet Vosztokot, mutatói 5 óra 10 percen pihentek sok-sok évig.

- A számlapján látható két vékony kék elszíneződés, állásukban a réz mutatók hagytak nyomot. Jár, de még nincs teljesen kész, mert hiányos - teszi hozzá és elárulja, ajándékba kapta egy drágább mellé. Nem értékes, de ez is relatív, mert az évek múlásával egyre kevesebb lesz ezekből, bár ennek némileg ellentmond, hogy a környezettudatosság jegyében újra terjednek a mechanikus automata órák.

Az elnyűhetetlen Molnija

- Ezekbe nem kell akkumulátor, és így nem szennyeznek - mondja, de viccelődve hozzáteszi, ennek nem örül felhőtlenül. Neki az a jó, ha a modern szerkezetekre szoknak rá az emberek, mert akkor ő több régi órát gyűjthet. Öröm megszerezni, javítani, hordani, és ezt nap mint nap megélheti akár hosszú-hosszú hónapokon keresztül anélkül, hogy ugyanazt kétszer venné fel. A Hujber Sándor legkedvesebb darabjait bemutató Antik-tak című tárlatot az év végéig tekinthetik meg a látogatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!