Csarab, a csere

Mit csinál a muskátli télen?

2011. október 24., 18:39 szerző: Kiss Anna
Sok helyen még virágzik a kert, mások pedig már felkészítették zöldjeiket a tartós mínuszokra, és zárt helyre menekítették őket. Növényszemlét tartottunk egy pacsai szomszédságban.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']:
G->reklam_mentes: 0

A kilencvenedik életévében lévő, ám korát meghazudtolóan fiatalos Domján Gyuláné vagy ahogy mindenki ismeri, Vica mama megszállottja a virágoknak. Az esős idő ellenére kertjében még mindig virulnak a növények: krizantémok, rózsák és persze a muskátlik.

– Ebben az időben nem mutatnak olyan szépen, de azért sokáig bírják idekint – meséli. – Nyár végén a muskátlikból is bújtattam, azok már bent vannak, lassan beviszem a többi cserepes növényt is, hogy meg ne fagyjon.

Úgy tûnik, Pacsán mindenki ért a kertészkedéshez. Ottjártunkkor ugyanis a hûvös, esôs idô ellenére, még mindig virágoztak az erkélyek, kertek. Szomszédja unszolására Domján Gyuláné is megmutatta színes muskátliit - Fotó: Katona Tibor


Vica mama a szomszédoktól is szokott bújtást kérni, ha megtetszik neki egy-egy szín vagy fajta. Boldizsár Kázmérnétől például egy rózsaszín muskátlit vitt.

– Futómuskátliim vannak kint a teraszon és bizony kint is maradnak, amíg meg nem fagynak. Nem tudom őket átteletetni, mert nem ideális a lakás hőmérséklete, hiszen ezek a növények a világos, nem túl meleg időt kedvelik. A futómuskátli teleltetése amúgy is problémás, hiszen csak rendszeres öntözéssel, fűtött meleg, világos helyen marad meg. Minden évben más színeket szerzek be, nagyon szeretem a növényeket, sok különleges fajta van, melyek Brazíliából és Mexikóból származnak. Van olyan cserepes növényem, amely a telet az anyósomnál tölti, hiszen ott van lehetőség a megfelelő tárolásra.

Az egy utcával arrébb élő Radics családnál mintha nem járt volna még az ősz. Gyönyörű futómuskátlik, cserepes krizantémok díszítik a házat.  Messziről kitűnik a szépen gondozott balkon és kert.

Mintha még nem járt volna az ôsz a közelben, a balkonon tûzpiros füzérben muskátlik pompáznak - Fotó: Katona Tibor


Mint megtudtuk, csak a három évnél fiatalabb muskátlikat érdemes teleltetni, ha növényeink ennél idősebbek tavasszal javallott lecserélni az állományt. Az általános tudnivalók között az is szerepel, hogy a fiatal növényeket hagyjuk metszetlenül, az idősebb töveket viszont vágjuk vissza a felére és helyezzük közepes hőmérsékletű helyiségbe cserepestől. Az elszáradt levelektől, hajtásoktól tisztítsuk meg, az esetlegesen megjelenő virágokat is távolítsuk el. A locsolást a tél közeledtével csökkentsük le.

Egy növényekkel díszített erkély minden évszakban jól mutat, így hát érdemes kiválasztani egy-két fagytűrő zöldet, hogy amíg a muskátlik a pincében vagy a lépcsőházban pihennek, legyen mivel megtölteni a balkonládát. Az ízlésesen összeválogatott örökzöldekkel akár több évre is megoldható az erkélydíszítés, talán már vissza sem sírjuk a virágos növényeket.

Fotó: Katona Tibor


A legtöbb ilyen „fagyálló” a fenyőfélék közé tartozik, de a hangafélék között is találhatunk egy- két strapabíró egyedet. Ilyen kifejezetten „téli növény” a csarab is. Több színben megvásárolható, rózsaszín, fehér, piros és sárga árnyalatokban is létezik, jól bírja a mínuszokat, a virága megfagy, de nem esik le, így olyan, mintha apró gyöngyök díszítenék a leveleket. 


Meztelen virágok – a lógatós módszer
Elterjedt szokás volt a muskátlik teleltetéséhez alkalmazott „lógatós módszer”. Ez azt jelentette, hogy a felszedett tövekről lerázták a földet, majd szellősen a pince mennyezetére függesztették fel a virágokat. Ez a technika régen valóban hatásos volt, hiszen az akkori pincék döngölt padlósak voltak tégla falakkal. A mai modern pincékben, ahol nem ritka, hogy a fűtést is bevezetik, nincs meg a szükséges párás, hűvös mikroklíma, így alkalmatlanok a teleltetésre.

Kiss Anna

2011. október 24., 18:39 szerző: Kiss Anna

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...