Otthon

2016.05.23. 16:40

Nem baj, ha a kert aprócska - Tippeket adunk a zsebkendőnyi területek, teraszok kialakításához

Az apró kertet vagy a teraszt, tetőkertet is lehet kényelmes kültéri szobává varázsolni. A kis terekkel nagyobb a kihívás, de gazdaságosabb is az átalakítást véghezvinni.

Szabó Csilla

Akár vidéki hátsókert, akár városi előkert vagy izgalmas terasz, szemfényvesztő ötletekkel, hatásvadász bútorokkal, kiegészítőkkel, drámai megvilágítással, otthonos textilekkel mini ékszerdobozt teremthetünk belőlük.

A térkihasználás kulcsa a tér jó felosztásában, a függőleges felületek kihasználásában és a fókuszpont tökéletes megválasztásában rejlik. A faltól induló vékony falú dézsák, épített acél ládák a legkevesebb helyet foglalják el, ám markáns megjelenésükkel már-már bútordarabnak számítanak. Kevés hely esetén a magas, keskeny virágtartók alkalmazása is tökéletes választás.

Legyenek különböző magassági szinten a tárgyak! A falra rögzítsünk cserepes növényeket, alakítsunk ki függőleges növényfalat, egy kültéri festmény vagy faltetoválás is jó ötlet. Tervezzünk be magasabb kerti tárolókat, bárpultot és alacsonyabb kerti kanapét, alacsony dohányzóasztalt is.

Kitűnő hangulatelem a kerti tűz, ehhez elegendő egy beton vagy fém tál, amelybe csupán speciális folyadék kell, és füstmentes lobogó lánggal emelhetjük kertünk fényét. A víz nem csak kerti csobogó formában lehet jelen, hiszen kevés hely kell a falról lezúduló vagy betonvályúban folyó víznek. A laza lombkoronájú, dekoratív növények tágítják a teret, hiszen szellősek, fényáteresztők. Jó választás a nyírfa, a bambuszfélék, a kisebb, többtörzses bokorfák. A fűfélék laza textúrájukkal oldják az éleket.

A burkolat megtörésével, burkolatváltással tágíthatjuk a teret, ezért válasszunk 2-3 különböző, egymáshoz illő burkolatot. Kombináljuk a fát a fémmel és a kővel, ne a stílussal foglalkozzunk, hanem az életformánknak legmegfelelőbb, személyiségünket leginkább kifejező megoldásokat támogassuk.

A kerti bútorokból válasszuk a könnyed formákat, a világos színeket részesítsük előnyben. Alkalmazzunk drótból hajlított kerti bútorokat. Ha inkább tömör bútort szeretnénk, ügyeljünk arra, hogy a többi kiegészítőben legyenek jelen a könnyed, áttetsző, szellős anyagok. Az összecsukható bútorokkal értékes négyzetmétereket szabadíthatunk fel.

A fókuszpont legyen az a terület, amelyet a leghangsúlyosabbá tudunk varázsolni. Használjunk ehhez geometrikus mintájú burkolatot, textilt vagy éppen karakteres növényt, alakfát és drámai hatású világítást.

Tükör alkalmazásával a kis kertekben is tágíthatjuk a teret. Fessük le a falakat, így elhomályosíthatjuk az éleket, határokat!

Gondolkodhatunk pergolában, kerti kiülőben, de válasszunk ablakos, félig nyitott, szellős megoldásokat. A merev falakat, függőleges felületeket lágyítsuk kerti függönyökkel.

Címkék#otthon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!