Otthon

2016.08.01. 18:10

Nyáron sem ajánlatos tétlenkedni

Ne engedjük, hogy veteményesünk nyáron üresen álljon. Vessünk be minden négyzetmétert, hogy ősszel bőségesen arathassunk.

Szabó Csilla

Ne hivatkozzunk a hőségre, inkább takarjuk növényeink tövét: ezzel ugyanis megóvjuk őket a felforrósodástól és a kiszáradástól. A földre szórjunk szalmát, aprított csalánt, kerti zöldhulladékot. Így az öntözés a nyári hónapokban jobban hasznosul.

A vetésnél alapszabály: szánjunk elég időt a talaj előkészítésére Fotó: Garden

De mindehhez első lépésként a talajt kell megfelelően előkészíteni. Szánjunk rá időt, energiát, hogy porhanyós, rögöktől mentes termőföldet kapjunk. Keverhetünk bele a komposztból is egy keveset. Ültetés előtt egy nappal öntözzük be a földet, így másnapra a felszíne száraz lesz, de a mélyebb rétegek nyirkosak maradnak. Ültetés után először takarjuk a sorokat, és csak utána öntözzünk! Így nem áll össze a föld felső rétege, mert a takaráshoz használt zöldhulladék fokozatosan csepegteti le a vizet a magokra, miközben árnyékban és sokáig nedvesen tartja a termőföldet.

Nyári vetésre alkalmas növények: cékla, őszi, téli retek, sárgarépa, rövid petrezselyem, zöldbab, leveles kel, salátafélék (tépő, radiccsió, kötöző, madárbegy, mezei), rukkola.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!