Otthon

2016.11.21. 18:26

Ökogazdálkodás - Érezzék jól magukat a kertben a növények

Gutorfölde - A közép-zalai települést újabban kertészkedő kedvű lakosai miatt emlegetik az ország legtávolabbi csücskében is. Az Első Magyar Kertszövetkezet itt tartotta tegnap a bio-gazdálkodást népszerűsítő rendezvényét.

Fincza Zsuzsa

Volt is miről diskurálniuk, hiszen a három éves versengés hozadékaként a környéken megszépültek a porták, gondozottak a kertek, formás gyümölcsfák, ősszel is tetszetős színes levelű cserjék, bokrok díszítik az udvarokat.

- A gutorföldiek az első között jelentkeztek a "Magyarország legszebb konyhakertje" országos versenyre, s egyre nagyobb lelkesedéssel kapcsolódtak a mozgalomba. Ezért nem volt kérdés, hogy a "Szakmai módszerek, eljárások a bio-konyhakert művelésében című rendezvénysorozatunk egyik konferenciáját itt tartjuk - indokolta a helyszínválasztást Kovács Szilvia,a  Magyarország legszebb konyhakertjei program vezetője, Karcag város alpolgármestere. - Itt különösen fogékonyak az emberek a természetbarát gazdálkodásra, van rá igény, hogy megismerjék a bio-öko kertészkedés feltételeit, s itt már értek el olyan eredményeket, amelyeket érdemes megosztani.

Kovács Szilvia a kezdetekről  szólva elmondta:  azt tapasztalta, egyre kevesebben művelnek kertet, sok az elhanyagolt, gazos porta, a magára hagyott zártkert. Ezért indította el 2012-ben Karcagon a városi, majd a sikeren felbuzdulva az országos versenyt.

A tanácskozás előadói és a házigazdák - (balról jobbra) Novotnik Mihály, a Gutorföldért Egyesület elnöke, a gyümölcsös kategória első országos díjazottja, Fercsák Lászlóné, Örökös-díja, dr. Roszik Péter, Kovács Szilvia, Kovács Gyula és Nyakas István, Gutorfölde polgármestere

- A cél mindenképpen a szemléletváltás - hangsúlyozta a kertmozgalom újraindítója -, hogy ne csak virágoskertek és fű legyen az udvarokban, hanem zöldség és gyümölcs is, miként az néhány évtizede még jellemző volt Magyarországra. Fontos, hogy elődeink hagyományait  megőrizzük és továbbadjuk az unokáinknak. Fel akartuk ébreszteni az egészséges versenyszellemet, ami némi irigységgel párosulva rábírja az embereket, hogy megmutassák, az ő  kertjük szebb, az ő munkájuk eredménye értékesebb.

Gutorföldén ebből nem is volt hiba. 2013-ban 11-, 2014-ben 23, 2015-ben és 2016-ban pedig 54 magánszemély, két óvoda és két iskola jelentkezett a megmérettetésre. Bár országos díjat az idén csak ketten kaptak, Kovács Szilva egy tucatnyi oklevelet hozott magával és osztotta ki a helyi első díjazottaknak, akik szerinte megérdemelték az országos elismerést.

Megtisztelve érezhették magukat a tanácskozás résztvevői, hiszen a "legszebb konyhakertek" zsűrijének elnöke, dr. Roszik Péter egyetemi docens , a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője, a Biokultúra Szövetség alelnöke tartott gyakorlati tanácsokkal gazdagított előadást a ház körüli bio-kertművelésről.  Elrettentő példaként említette, hogy Európában rövid időn belül 103,  évtizedekig használt növényvédő szert találtak az emberi egészségre veszélyesnek és vontak ki a forgalomból. Szerencsére egyre többen belátják a természetbarát gazdálkodás fontosságát, hogy a növényvédelemben a vegyszerek helyett a természet saját arzenálját használjuk ki.

Ízelítő a gutorföldi kertek terméséből

A legfontosabb, hangsúlyozta dr. Roszik Péter, hogy érezze jól magát a növény a kertünkben, ennek a feltétele, hogy a megfelelő növényt, a megfelelő helyre ültessük. A lehető legszínesebb növénytársítást alakítsuk ki, az ideális, ha egy kiskertben legalább 50 féle zöldség, gyümölcs virul, s köztük mindig van, amelyik éppen virágzik. Ezek csábítják ugyanis a kertbe a növényeinkre fenekedő kártevők pusztítóit, a lebegőlegyeket, a fürkészdarazsakat, a fülbemászókat, a futóbogarakat, a fátyolkákat, a katicabogarakat. Egész kis hadsereg, nemde? Tanácsokat is kaptak az érdeklődők: faágakból, sziklákból készítsenek futóbogár-pihenőt, békazugolyt, felfordított virágcserépből fülbemászó búvóhelyet.  A madarakat is csábítsuk a kertünkbe, nagyobb területekre állítsunk T-alakú beszállófát, amelyen lesben állhatnak az egerészek.

Kovács Gyula pórszombati erdész Kincses Zala címmel az őshonos gyümölcsfák fontosságát emelte ki. Pár évtizede még elkápráztatta a vidék gyümölcsfa állományának sokszínűsége, ma e gazdagságnak már csak a töredéke maradt meg. Pedig ezek a gyümölcsfák a tudatos növényszelektálások eredményei voltak, a gazdák csak azokat a fajtákat hagyták meg, amelyek jól alkalmazkodtak a helyi viszonyokhoz, ellenállták a károkozóknak és jól teremtek.  Ma is van legalább 200 fajta gyümölcs, amit érdemes lenne megőrizni. Kovács Gyula, a Tündérkert mozgalom atya szerint a legfontosabbnak, hogy tanuljunk meg gyümölcsfát oltani, az őshonos fajtákat mindig vad alanyba oltsuk, mert az mélyre ereszti majd a gyökerét, s így táplálni tudja a fát, ami erős lesz és ellenálló. A második parancsolat: nem szabad ezeket a fákat metszeni, mert megbontjuk a gyökér és a korona között egyensúlyt. Vegyszerrel permetezni meg végképp tilos.

A természetes növényvédelemről Fercsák Lászlóné -  aki már 2008-ban az IV. Országos Kertvetélkedőn I. díjat nyert, s a Magyarország legszebb konyhakertje versenynek is Örökös-díjas bio-kertművelője , a konyhakerti mozgalomnak pedig a helyi koordinátora - osztotta meg tapasztalatait.  A résztvevők lelkére kötötte, ha lehet,  válasszanak tájfajtákat , gyomirtó szer helyet használjanak kapát, öntözzenek esővízzel, s ne felejtsék el, amit a szüleiktől, nagyszüleiktől tanultak.

A tanácskozás résztvevői meg is kóstolhatták a gutorföldi keretekben teremett zöldségeket, gyümölcsöket, s az ezekből készült finomságokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!