Otthon

2017.06.19. 17:05

Orchideamánia - Küldjön fotót növénykedvencéről!

Szép Otthon rovatunk felhívására ezúttal Kozma Anita és Kozma István küldte el a náluk nevelkedő orchidea fotóját.

Zalai Hírlap

Valószínűleg még a növények szerelmesei közül sem tudják sokan, hogy nálunk a szabad természetben az orchidea fokozottan védett növénynek számít, ami azt jelenti, hogy szigorúan tilos leszedni a virágukat vagy a növényeket kiásni. Ugyanakkor vannak olyan orchideák a kereskedelemben, amiket megfelelő gondozás mellett ki lehet ültetni a kertbe is.

Kozmáék gazdagon virágzó, gondosan ápolt szobanövénye

Az egyik legismertebb kerti orchideák közé tartozik például a tibeti orchidea, a japán orchidea és a boldogasszony papucsa orchidea.

Tibeti orchidea (latinul: Pleione limprichtii) virágzási ideje május-júniusra esik. A tibeti orchidea a Himalája magas területéről származik, főleg mohával fedett sziklákon él meg, de a humuszban gazdag talajt is kedveli. A kertekben előnyben részesíti a részben árnyékos helyet, az egyenletes talajnedvességet, ami különösen nyáron elengedhetetlen. Télen a nedvesség ártalmas számukra, ezért megfelelő takarással védjük a talajt a sok nedvességtől. A tibeti orchidea lehet egész évben cserépben is teraszon, de ebben az esetben szüksége van áttelelő helyre, például fagymentes szobában vagy lépcsőházban. Ilyenkor ügyeljünk arra, hogy a hagymáknak csak egy harmada legyen a cserépbe beültetve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!