Otthon

2015.07.13. 09:48

Baloghék kertjébe egyedi öntözőrendszer került

Nagykanizsa - Az egykori garázs szerelőaknája felett szőlőtövek érlelik termésüket, az esővíz egyedi öntözőrendszerbe kerül. Balogh István és felesége, Emőke törődését bőséges terméssel hálálja meg a városi konyhakert.

Benedek Bálint

A hely két éve ipari területre hasonlított. Az udvart kőzúzalék borította, a két garázstól szinte mozdulni sem lehetett. Ezt nem nézhette tétlenül a nyugdíjas, ám aktív házaspár, s némi segítséggel nekilátott az átalakításnak.

- Lebontottuk az egyik garázst, de azért hagytunk egy kis szerszámos kamrát - mesélte a 78 éves Balogh István. Aztán megszabadítottuk a kertet a kavicsoktól, a földet pedig némi marhatrágyával vegyítve termőképessé varázsoltuk.

Balogh István és felesége, Emőke saját felhasználásra termeli a zöldséget és gyümölcsöt
Fotó: Szakony Attila

A konyhakert vízellátását ötletesen és egyszerűen oldották meg. Balogh István a házat körülölelő csatornákba ömlő esővizet két tartályba és egy kádba gyűjti, ebből locsol. A hőségben a készletek ugyan elapadtak, de néhány nyári záporból a 880 literes tartályok megtelnek, ez 8-10 öntözéshez elegendő.

- Paradicsom, paprika, lila színű zöldbab, cukkini, málna és szeder terem a kertben, de mindenből csak egy kevés, saját felhasználásra - folytatták. - Fontos pontja a területnek a gyógy- és fűszernövényes ágyás, ahol citromfű, menta, zsálya, kakukkfű lestyán, körömvirág nő. Utóbbiból disznózsír felhasználásából krémet is készítünk. Mindig délben kell szüretelni, akkor tartalmazza a legtöbb hatóanyagot. A teraszon pedig már második évben citrom terem.

A házaspár a komposztálásra is figyel, az edényt a földbe rejtették, felülről kúszóbab takarja. Elégedettek munkájuk eredményével, Emőke szerint ugyanakkor két év múlva a díszbokrok, az almafák és a virágok is pompásabban mutatnak majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!