2016.12.12. 12:40
Pákai rétes botfai töltelékkel
Zalaegerszeg - Régen Zalában a rétes volt az igazi ünnepi desszert, ez készült húsvétra, aratásra, szüretre, mindenszentekre és karácsonyra. Finom, ám olcsó ételnek számított, hiszen minden hozzávaló megtermett a ház körül.
Az elkészítése sem túl bonyolult, hiszen anno már a serdülő lányok is értettek hozzá. Akkor miért ne menne nekünk is? Csak egy jó recept kell hozzá. Nemrég, a botfai rétes napon szereztem is egyet, sőt igyekeztem a fortélyokat is kifürkészni.
A liszthez fokozatosan adjuk a langyos sós vizet. A pákai Horváth Oszkárnénak Dömötör Józsefné van a segítségére
Kiderült, a Botfán dagasztott rétes tésztája pákai módra készült, Horváth Oszkárné Terike ugyanis a nyugat-zalai településen él és rokoni szálaknak köszönhetően vállalta a feladatot. Méghozzá örömmel - mondta és szomorúan hozzátette, hogy Pákán kevés a hasonló lehetőség.
A legfontosabb a jó minőségű liszt. Terike"finomlisztet" használ, de megjegyzi, lehet felesben rétesliszttel is keverni. Amúgy a botfai asszonyok is értik a csíziót, mondják is kórusban: érdemes beruházni a jobb minőségű, magasabb sikértartalmú alapanyagra. Hajdanán egy bizonyos zalai malom termékét használták, de sajnos már az sem a régi...
A fél órán át dagasztott tésztát kicsit ki kell nyújtani, s miként Horváth Oszkárné teszi: olajjal megkenni és fél órán át pihentetni
No, de nézzük, hogy áll össze a pákai rétestészta! Fél kilogramm lisztet beleszitálsz a tálba, beleütsz egy egész tojást, két evőkanál olvasztott zsírt, vagy olajt és a fokozatosan hozzáöntött 4 deci sós langyos vízzel elkezded dagasztani. Eleinte reménytelen vállalkozásnak tűnik. Azt gondolod, a ragacsos masszából nem lesz rétes. Pedig lesz! Csak ne add fel!
- Azt szokta mondani az anyukám, hogy akkor kész a tészta, ha a plafonról csöpög a víz - magyarázta Salamon Gyuláné, elárulva, hogy szüléje a homlokáról csöpögő verejtékre utalt.
Egy idő után a tészta kezd elválni a kezedtől és a vájdlingtól, de még mindig nem hagyod abba a dögönyözést, mert legalább fél óráig kell dagasztani, hogy egy puha, teljesen homogén gömböt kapj. Ezt kettéveszed, a gyúródeszkán még egy kicsit agyusztálod, hogy a gombócokban ne maradjon gyűrődés. Egy kicsit sodrófával mind a kettőt kinyújtod, megkened olajjal, majd szegény agyongyötört tésztát fél órát hagyod pihenni.
így kell kinyújtani a rétes tésztát
No, de ez idő alatt sem az internetre cuppansz rá, vagy ülsz le a tévé elé,hanem végleg összeállítod a tölteléket - nehogy majd a kinyújtott tésztának keljen az asztalon száradnia, míg te kapkodsz fűhöz-fához. Az asztalt is szépen középre húzod, hogy körbe tudd majd járni, leteríted fehér abrosszal, amit megszórsz liszttel. Ha letelt a fél óra, jól belisztezed a kezed is és alányúlsz a tésztának, úgy, hogy az a kézfejeden feküdjön majd óvatosan elkezded nyújtani, forgatni.
Az igazság, hogy Botfán a Komáromi nővérek: Dömötör Józsefné Éva és Németh Szilveszterné Ildi ketten húzták-vonták a tésztát, tehát te is kereshetsz segítséget. Legyen a rétes nyújtás családi vállalkozás! Én azt is el tudom képzelni, hogy két bevállalós tini lány megmutatja: ők sem érnek kevesebbet mint a hajdani csitrik, s igazi házi rétessel lepik meg a családot.
A kinyújtott tésztát meg kell locsolni olvasztott zsírral vagy olajjal - megvalósítja Gulyás Erzsi
S ha már kézfejen elég nagyra nyúlt a tésztád, leteheted az asztal közepére és óvatosan, lisztezett kézzel elkezded fokozatosan nyújtogatni az asztal szélei felé. Ha nem sumákoltad el a dagasztási időt, a tészta engedelmeskedik. Nem véletlenül mondja a szólás: "nyúlik, mint a rétestészta". Megjegyzem, hiedelem is fűződik hozzá: ha a karácsonyi rétes tésztája jól nyúlik, kedvező év vár a családra. Na ugye, hogy érdemes rétest sütni!
A tésztára végre felkerül a töltelék - a képen éppen a túró és a magozott meggy, az asztal mellett Gulyás Erzsébet és Salamon Gyuláné
A kinyújtott, feszülő rétestésztát meglocsolod olajjal, majd egyenletesen rákanalazod a tölteléket - vaníliás túrót magozott meggyel vagy mazsolával, dióval kevert reszelt almát, sült káposztát, tökös-mákos keveréket - végül meglocsolod tejföllel.
Nem kézzel, hanem az abrosz segítségével terelgetjük rúddá a rétest - bemutatja Salamon Gyuláné és Gulyás Erzsébet
Következik a feltekerés, de nem hűbelebalázs módra kézzel, hanem az abrosz emelgetésével fokozatosan sodorod fel.
A rétest méretre vágjuk és tepsibe rakjuk, majd meglocsoljuk tejföllel és sütjük
A rudat megfelelő méretűre vágod, kizsírozott tepsibe rakod, az egyes rudak oldalait megkenned olvasztott zsírral vagy olajjal, hogy ne ragadjanak össze, a tetejét meglocsolod tejföllel és már mehet is bele a sütőbe.
Így néz ki sütés előtt
Ilyen látványt nyújt megsütve