Otthon

2016.07.04. 17:00

Szökőkút és fürdőtó - Újabb kerti divatok: víz és természetes anyagok

Ahogy a lakberendezés területén, úgy a kertépítésben is új anyagok, új trendek jelennek meg. Összegyűjtöttünk néhány aktuális kültéri divatot.

Nógrádi Dóra

A hagyományos kő helyett választható más anyag is a kültéri teraszok burkolására. Az ázsiai bangkirai kemény, tartós faanyag, a gomba-, illetve rovartámadásokkal szemben rendkívül ellenálló, az időjárás viszontagságait jól viseli. Kiváló tulajdonságainak köszönhetően elsősorban a külső építésben alkalmazzák, amivel nemcsak a teraszt, de a kerti utakat, hidakat vagy a medence körüli területet is elegánssá lehet varázsolni.

A kültéri teraszburkolatok, stégek, pergolák készítésénél a garapafa is szóba jöhet.

Ha vizet akarunk a kertbe, takarékos és igen trendi megoldás lehet a szökőkút. Egy szökőkút ideális esetben a víz és a művészet különös házassága, amely esztétikai és vizuális élményt nyújt egyszerre. Tervezése során nemcsak esztétikai, hangulati szempontok érvényesülnek, hanem a víz biológiai egyensúlyának biztosítására is gondolni kell. A megfelelő szűrő, forgató, valamint fertőtlenítő berendezéseket úgy kell összehangolni, hogy azok különösebb felügyelet nélkül, a karbantartási cikluson belül önállóan, meghibásodás nélkül működjenek. A kívánt vízképek kialakítását hagyományosan csapokkal állítják be. Az úgynevezett dinamikus vízképek processzoros vezérlésű mágnesszelepek segítségével valósíthatók meg. A csendesen csordogáló, vagy vízesésszerű szökőkutak nyugalmat sugároznak, de kialakítható olyan kerti csobogó is, amelynek vizét dézsa vezeti el.

A fürdőtó nagy divat külföldön, de már nálunk sem ismeretlen: tulajdonképpen egy úszómedence és egy dísztó ötvözete. Egy kisebb úszómedence méretű területet szabálytalan alakzatban körbevesznek kerti tóval, így egy egységes, természetes vízfelületet láthatunk. Az ilyen fürdőtó vegyszermentes, természetesen öntisztuló, de csak annak ajánlható, aki nem rémül meg, ha néha szembe úszik vele egy-egy béka, vagy kisebb hal.

A fürdőtavak egyedi tervek alapján, a terület adottságainak és a megrendelő igényeinek megfelelően készülnek. Ezek jóval drágábbak, mint a hagyományos kerti tó: egy átlagos, 150 négyzetméteres fürdőtó akár 4-5 millió forintba is belekerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!