Otthon

2015.09.07. 10:49

Természetes anyagok felhasználásával nevelt növényeiből készíti el a konyhára valót

Nagykanizsa - Tejes vízzel és mezei zsurló ázalékkal permetezi növényeit nagybagolai hegyi kertjében Czuczi Tünde. A kanizsai hölgy vegyszerek nélkül, természetes anyagok felhasználásával nevelt növényeiből készíti el a konyhára valót.

Benedek Bálint

Czuczi Tünde egy zsebkendőnyi földet művel Nagybagolán. Nem használ vegyszereket
Fotó: Gergely Szilárd

Négy éve határozta el Czuczi Tünde, hogy gazdálkodásba kezd, mert nem bízott a hipermarketek, sem a piac zöldség- és gyümölcskínálatában. A városhoz közeli hegyháton rátalált egy területre, melyen derékig ért a gaz. Nem zavarta azonban a látvány, ugyanis felfigyelt egy óriási fügebokorra, ami csak úgy ontotta a zamatos gyümölcsöt, s úgy érezte, megtalálta a számára alkalmas földet.

– Miután a férjemmel lekaszáltuk a területet, és megláttuk, milyen csodálatos kilátás nyílik a másik hegyhátra, ismét konstatáltuk, hogy jó helyen vagyunk – mesélte Tünde. – Aztán autodidakta módon, a világhálón böngészve kezdtem el megtanulni a biokertészet alapjait, majd a szakirodalmat is felütöttem.

Tünde az olvasottakból négy tanácsot tart a legfontosabbnak: vetésforgó, növénytársítás, mulcsozás és ázalékkal történő tápanyagpótlás – ő is ezeket alkalmazza. A sárgarépát és a hagymát váltakozó sorokba veti, így kölcsönös védelmet nyújtanak egymásnak, ahogy a retek és a saláta is kedveli egymás társaságát. Több, első hallásra talán furcsának tűnő megoldással is próbálkozott, hogy a növények jól érezzék magukat a kertjében.

– Öt liter vízhez egy liter friss tehéntejet kell keverni, ezt az elegyet kifejezetten kedveli az uborka, a tök, a paprika és a paradicsom – folytatta. – Ugyancsak bevált a mezei zsurlóból készített ázalék, ami a gombás megbetegedések ellen nyújt megelőző védelmet. A tetvek messzire szaladnak a lehetőleg bioszappanos víztől, persze ezzel óvatosan kell bánni, ugyanis rossz bekeverés esetén a növény láthatja kárát az igyekezetünknek. Szintén fontos a csalánázalékos öntözés, amivel a nitrogént pótolhatjuk, így erősítve a zöldségek immunrendszerét. A kertgondozás során lényeges elem a mulcsozás, ami annyit jelent, hogy a kaszáláskor összegyűjtött fűvel vagy akár szalmával betakarjuk a földet. Ezzel gátoljuk a nedvesség párolgását, óvjuk a tápanyagok kimosódását és helyben komposztálunk. Szalmás takarás estén a bomlás nitrogént von el a talajból, ezt csalános ázalékkal történő öntözéssel pótolni kell. A hatékonyabb öntözés érdekében pedig földbe ásott műanyag flakonokat lyukasztottam ki, ezekbe töltöm a tápot, így lassan adagolható a növényeknek.

Czuczi Tünde felhívta a figyelmet arra, hogy türelmesnek kell lenniük az általa alkalmazott módszerek követőinek, hiszen a megfelelő hatás eléréséhez akár évekre lehet szükség. A kerttulajdonos úgy érzi, ettől függetlenül megéri a befektetett energia, hiszen pontosan tudja, mit kerül az asztalukra.

– A gyermekeim egyik kedvence a paradicsomszósz – említette. – Tartalmaz paradicsomot, paprikát, három féle hagymát, fokhagymát, zellert, sárgarépát, bazsalikomot, oregánót, rozmaringot, balzsamecetet, barnacukrot, némi sót és olívaolajat. Hasonlóképpen készítek házi ételízesítőt is.

 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!