2015.09.07. 10:49
Természetes anyagok felhasználásával nevelt növényeiből készíti el a konyhára valót
Nagykanizsa - Tejes vízzel és mezei zsurló ázalékkal permetezi növényeit nagybagolai hegyi kertjében Czuczi Tünde. A kanizsai hölgy vegyszerek nélkül, természetes anyagok felhasználásával nevelt növényeiből készíti el a konyhára valót.
Czuczi Tünde egy zsebkendőnyi földet művel Nagybagolán. Nem használ vegyszereket
Fotó: Gergely Szilárd
Négy éve határozta el Czuczi Tünde, hogy gazdálkodásba kezd, mert nem bízott a hipermarketek, sem a piac zöldség- és gyümölcskínálatában. A városhoz közeli hegyháton rátalált egy területre, melyen derékig ért a gaz. Nem zavarta azonban a látvány, ugyanis felfigyelt egy óriási fügebokorra, ami csak úgy ontotta a zamatos gyümölcsöt, s úgy érezte, megtalálta a számára alkalmas földet.
– Miután a férjemmel lekaszáltuk a területet, és megláttuk, milyen csodálatos kilátás nyílik a másik hegyhátra, ismét konstatáltuk, hogy jó helyen vagyunk – mesélte Tünde. – Aztán autodidakta módon, a világhálón böngészve kezdtem el megtanulni a biokertészet alapjait, majd a szakirodalmat is felütöttem.
Tünde az olvasottakból négy tanácsot tart a legfontosabbnak: vetésforgó, növénytársítás, mulcsozás és ázalékkal történő tápanyagpótlás – ő is ezeket alkalmazza. A sárgarépát és a hagymát váltakozó sorokba veti, így kölcsönös védelmet nyújtanak egymásnak, ahogy a retek és a saláta is kedveli egymás társaságát. Több, első hallásra talán furcsának tűnő megoldással is próbálkozott, hogy a növények jól érezzék magukat a kertjében.
– Öt liter vízhez egy liter friss tehéntejet kell keverni, ezt az elegyet kifejezetten kedveli az uborka, a tök, a paprika és a paradicsom – folytatta. – Ugyancsak bevált a mezei zsurlóból készített ázalék, ami a gombás megbetegedések ellen nyújt megelőző védelmet. A tetvek messzire szaladnak a lehetőleg bioszappanos víztől, persze ezzel óvatosan kell bánni, ugyanis rossz bekeverés esetén a növény láthatja kárát az igyekezetünknek. Szintén fontos a csalánázalékos öntözés, amivel a nitrogént pótolhatjuk, így erősítve a zöldségek immunrendszerét. A kertgondozás során lényeges elem a mulcsozás, ami annyit jelent, hogy a kaszáláskor összegyűjtött fűvel vagy akár szalmával betakarjuk a földet. Ezzel gátoljuk a nedvesség párolgását, óvjuk a tápanyagok kimosódását és helyben komposztálunk. Szalmás takarás estén a bomlás nitrogént von el a talajból, ezt csalános ázalékkal történő öntözéssel pótolni kell. A hatékonyabb öntözés érdekében pedig földbe ásott műanyag flakonokat lyukasztottam ki, ezekbe töltöm a tápot, így lassan adagolható a növényeknek.
Czuczi Tünde felhívta a figyelmet arra, hogy türelmesnek kell lenniük az általa alkalmazott módszerek követőinek, hiszen a megfelelő hatás eléréséhez akár évekre lehet szükség. A kerttulajdonos úgy érzi, ettől függetlenül megéri a befektetett energia, hiszen pontosan tudja, mit kerül az asztalukra.
– A gyermekeim egyik kedvence a paradicsomszósz – említette. – Tartalmaz paradicsomot, paprikát, három féle hagymát, fokhagymát, zellert, sárgarépát, bazsalikomot, oregánót, rozmaringot, balzsamecetet, barnacukrot, némi sót és olívaolajat. Hasonlóképpen készítek házi ételízesítőt is.