Otthon

2015.08.24. 13:00

Tippek villámcsapás ellen

ZH-információ - Elektronikai eszközeink tönkremehetnek a manapság gyakori villámlások közepette. Hogyan úszhatjuk meg a nagyobb károkat?

Az idei nyár szélsőséges időjárása nem kímélte sem Magyarországot, sem Európát. A heves viharok következtében sok esetben kidőlt fák, leszakadt villamos vezetékek, árvíz lepte el az utcákat. Megszaporodtak a villámlással járó nyári zivatarok is, ezért fontos, hogy időben felkészüljünk ezekre. Mit tehetünk otthoni elektronikai berendezéseink védelme érdekében, ha villámok záporoznak az égből és mi épp kedvenc sorozatunkat nézzük vagy egy fontos prezentációt készítünk a másnapi előadásunkra? És mi történik akkor, ha pont nem tartózkodunk otthon? Íme, néhány villámtipp, amellyel kivédhetjük a feszültséggel teli találkozást:

1. KÁBELEK Alkalmazhatjuk azt a bevett technikát, hogy vihar esetén a szórakoztatóelektronikai és háztartási eszközeink kábeleit kihúzzuk a konnektorból, ez azonban nem csak időigényes, de a váratlanul lecsapó villámokkal szemben nem is véd igazán. Biztonságosan felkészülhetünk azonban a szélsőséges időjárási körülményekre, ha berendezéseinket túlfeszültségvédőkkel csatlakoztatjuk az áramforráshoz, így a dugók kihúzására sincs szükség.

2. VILLÁMHÁRÍTÓ A házak tetején elhelyezett villámhárító hasznos találmány, hiszen segít a becsapódó villámnak megtalálni a helyes utat ahelyett, hogy otthonunkat venné célba. Így megelőzhetők a villámok okozta tűzesetek. Ám az egyre növekvő számú és különösen érzékeny elektronikai eszközeinket nem vértezi fel a kósza villamos feszültségekkel szemben. A szünetmentes tápegységek és tüskeszűrők viszont megfelelő védelmet biztosítanak készülékeinknek.

Ha a villám és a mennydörgés között harminc másodpercnél kevesebb telik el, húzódjunk biztonságos helyre Fotó: Unger Tamás

4. ÜZEMELÉS A nyugodt családi filmnézés vagy a barátokkal való önfeledt skype csevegés érdekében nem elég csupán beszerezni egy túlfeszültségvédelmi eszközt, a helyes üzembe helyezés is kritikus fontosságú. A telepítésnek meg kell felelnie bizonyos alapvető szabályoknak. Az egyik ilyen, hogy az eszközt a villamos hálózattal összekötő kábel hossza minél rövidebb legyen.

5. HOL? A legfontosabb elektronikai berendezéseink és saját testi épségünk érdekében egyaránt fontos, hogy tudjuk, milyen környezetben hogyan reagáljunk. Nagyobb veszélynek tesszük ki magunkat, ha a villámcsapások idején épp a fürdőszobában szárítjuk a hajunkat, vízparton vagy úton vagyunk. A 30-30-as szabály szerint, ha a villámlás és a mennydörgés között kevesebb, mint harminc másodperc telik el, érdemes védett helyre húzódnunk, és az utolsó villámlás után még várni fél órát, amíg újra kimerészkedünk a szabadba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!